Situat în India, în regiunea cunoscută drept Rajasthan, Lacul Pichola este unul dintre cele mai vechi lacuri artificiale ale oraşului Udaipur. Localizat în inima oraşului, lacul constituie principala sursă de apă potabilă a acestuia şi a zonelor din jurul lui.

Pichola1

Istoria lacului Pichola începe în secolul al XIV-lea, când un comerciant de cereale, pentru a-şi salva recolta de secetă şi de perioada musonică, a hotărât să pună bazele unui proiect ce constă în crearea unui lac cu apă dulce şi a unui baraj. Acest comerciant se numea Pichhu Banjara şi proiectul a fost finalizat în anul 1362, în timpul domniei lui Maharana Lakha. În prezent, lacul se desfăşoară pe o suprafaţă de 55 de kilometri pătraţi, măsurând 4 kilometri în lungime şi 3 în lăţime, adâncimea maximă a acestuia fiind de 8.5 metri, iar cea medie de 4.32 metri.

Lacul Pichola este de-a dreptul fascinant, iar împrejurimile îi oferă un plus de şarm. De altfel, Maharana Udai Singh a fost atras de frumuseţea şi misterul acestui lac, lucru ce l-a convis să construiască un baraj din piatră şi să extindă perimetrul lacului. Pe lac, există câteva insuliţe, însă cea mai cunoscută este Arşi Vilas, care are o platformă numită Natni Ka Chabutra, şi care serveşte drept popas pentru păsările locului.

Pichola11

De la scările ce conduc spre apă (ghat), până la templele şi palatele înconjurate de dealuri, toate acestea fac parte din experienţa oferită de Lacul Pichola. În partea de sud a lacului, de pe dealul Machhala Magra se poate vedea fortul Eklingarh, un edificiu important al zonei. De asemenea, pe malul estic al lacului poate fi observat Palatul din Udaipur, iar în nord-estul lacului, se regăseşte Mohan Mandir, o structură construită de Maharana Jagat Singh între 1628-1652, pentru a-l comemora pe unul dintre fiii săi numit Mohandas.

Frumuseţea insulelor ce intră în componenţa lacului este de-a dreptul copleşitoare, însă, fără doar şi poate, cea mai frumoasă structură a zonei, cunoscută la nivel mondial, este palatul de pe insula Jag Niwas. Palatul de pe lac a fost construit între 1743 şi 1746, cu faţa spre est, pentru că locuitorii lui să se roage zeului soarelui, Surya. Între timp, palatul a devenit un hotel luxos, cunoscut în întreaga lume.

Pichola111

În partea de sud a lacului, a fost amenajat un lac mai mic numit Doodh Talai. Acesta este mai mult decât o anexă a lacului, contribuind la fluxul de apă necesar pentru menţinerea lacului Pichola. Cu toate acestea, starea lacului Pinchola a început să se degradeze încetul cu încetul. În urma expansiunii demografice alerte, a sistemului sanitar precar şi a condiţiilor scăzute de epurare a apei lacul a trecut printr-o perioadă critică. Însă, în această privinţă au fost luate măsuri radicale, lacul fiind curăţat de plantele dăunătoare, iar calitatea apei fiind îmbunătăţită. În prezent, Lacul Pichola este monitorizat, calitatea apei fiind frecvent testată. De altfel, pentru ca lacul să îndeplinească condiţiile optime, a fost implementată o strategie de ecologizare, cu rezultate imediate.

Dealurile ce înconjoară lacul par mâinile zeului ce savurează o înghiţitură din apă proaspătă. Zgomotul vâslelor ce taie valurile, cântecul păsărilor ce se odihnesc pe structurile seculare, reflexia zeului Soare în apa limpede a lacului, toate acestea sunt doar câteva elemente ce contribuie la experienţa unică oferită de Lacul Pichola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.