Chiar daca sunt prezente de ceva vreme si in spatiul european, lampioanele zburatoare (lampioanele celeste) apartin, prin traditie, lumii asiatice. Exista in imaginea acestor lampi fragile, facute din hartie de orez, inaltate pe cerul noptii, un farmec aparte, ceva indescriptibil, poetic, atragator, mistic. Se pare ca, in cultura chinezeasca, lampioanele sunt prezente inca din secolul al III-lea i.Hr. si aprinderea lor avea rolul de a alunga spiritele rele. « Sarbatoarea lampioanelor », in China, este celebrata, fara intrerupere, de peste 2000 de ani, pentru a marca inceputul unui nou an (chinezesc). Legendele relateaza ca, la origine, un astfel de moment se leaga de incercarea oamenilor de a-l « imbuna » pe Zeul Focului, care amenintase ca va incendia capitala imperiului, pe data de 15 a primei luni din an.

Lampioane zburatoare1

Atunci, cineva a avut ideea ca, inainte de aceasta data, toti locuitorii sa iasa in strada, cu lanterne portocalii aprinse, astfel incat zeul sa creada ca cetatea este deja in flacari si sa renunte la gandul sau de a-i pedepsi pe oameni. In aceeasi perioada a anului, in timpul dinastiei Han (secolul al III-lea i.Hr.), calugarii budisti aveau obiceiul de a aprinde pe cerul noptii lampioane, in semn de respect si salut fata de Buddha, « Cel treaz si intelept », la fel procedandu-se, ulterior, si in palatul imperial. Mai tarziu, in secolul al II-lea d.Hr., unul dintre cei mai cunoscuti tacticieni si comandanti chinezi – Kongming – a avut ideea de a folosi lampioane, in scopuri militare, pentru semnalizare.

Lampioanele zburatoare functioneaza dupa principiul baloanelor cu aer cald. Sunt confectionate din hartie de orez, fixata pe un cerc din bambus si au prins, la baza, la intersectia dintre doua sau patru fire metalice, un mic arzator – o bucatica de ceara. Cand ceara este aprinsa, mica flacara incalzeste aerul din interiorul lampionului, facandu-l sa se inalte. Lampioanele zboara atat timp cat flacara este aprinsa, dupa care coboara incet spre sol. Materialele folosite, in prezent, pentru lampioane, sunt biodegradabile si ignifuge, astfel incat acestea nu prezinta nici un pericol de incendiu.

Extraordinare spectacole de lumini si atmosfera magica se creeaza, prin aprinderea lampioanelor, la sarbatorile traditionale, nu numai din China, dar si din alte tari asiatice. Exista, de asemenea, obiceiul ca sa se aprinda lampioane si cu alte ocazii, in semn de bun augur si de indeplinire a dorintelor, la aniversari, casatorii sau orice alte sarbatori. In Thailanda, de exemplu, la mijlocul lunii noiembrie (cand este luna plina) are loc un mare festival – « Loy Kratong » – imprejurare in care milioane de indragostiti lanseaza lampioane, care sa le aduca noroc, iar obstacolele vietii sa se risipeasca in vant, precum lampioanele atunci cand se sting.

Lampioane zburatoare11

Originea sarbatorii se afla in India, unde se celebra (si inca se mai respecta acest moment) zeita Fluviului Gange – « Stapana apelor » – careia i se multumeste prin aprinderea lampioanelor, idee pe care pare sa o fi avut fiica unui preot brahma, vestita pentru frumusetea, inteligenta si talentul ei artistic, devenita, la 17 ani, concubina regala, si care confectiona ca nimeni alta ghirlande de flori si lampioane.

La momentul actual, lampioanele zburatoare pot da stralucire si sarbatorilor noastre. Ni le putem procura pe internet si, cu siguranta, vor reprezenta momentul « feeric », magic, al oricarei petreceri. Nu uitati, cand le inaltati, sa va puneti o dorinta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.