L’Anse aux Meadows este singura asezare vikinga din America, linia de coasta subarctica a acestui loc lasand impresia ca face parte dintr-o povestire din vechea literatura scandinava — in definitiv, putini sunt cei care isi imagineaza ca aceasta asezare chiar este o autentica saga nordica, sapaturile arheologice si cercetarile de datare cu carbon sustinand si, in acelasi timp, confirmand ipoteza potrivit careia, in acest loc indepartat de Scandinavia, se afla unica asezare tipic vikinga descoperita in Statele Unite si, desigur, primul asezamant european din ceea ce s-ar numi Lumea Noua.
Situl are o importanta deosebita, atat din punct de vedere istoric, cat si cultural. La fel, nu trebuie ignorat nici caracterul social, cu atat mai mult cu cat se crede ca vikingii s-au stabilit aici dupa ce au fost deviati de la drumul lor normal, din Groenlanda spre Islanda. Tocmai de aceea ei au incercat sa se adapteze cat mai bine noului lor habitat — un camin necunoscut in inima Necunoscutului —, in cele din urma, reusint sa transforme aceasta asezare intr-un punct de reparatii si de tranzit. Se presupune ca vikingii au stat aici timp de trei ierni, plecand din aceasta asezare in urma conflictelor pe care le-au avut cu indienii inuiti.
Si desi aici lemnul din zona era foarte apreciat, vikingii au gasit conditiile vremii de nesuportat, mai ales ca iernile erau foarte aspre, deci neproductive. L’Anse aux Meadows sau Meadow Cove, adica Golful cu pajiste, se afla in parte de nord-est a Marii Peninsule Nordice, lunga de 275 de kilometri, a insulei Newfoundland – Terra Nova. Potrivit unei ipoteze, de aceasta data mult mai aplicata, se presupune ca vikingii, care au construit aceste adaposturi la L’Anse au Meadows, au venit din Groenlanda, unde Erik cel Rosu pusese deja bazele unei colonii normande in anul 987.
Mai mult decat atat, se crede ca, in Newfoundland, au locuit circa 100 de persoane, unii dintre acestia parasind insula inca din primii ani. Pe de alta parte, unii arheologi au ajuns la concluzia ca aceasta colonie a scandinavilor a durat peste patru secole, locuitorii de aici, vikingi, incepand sa plece in a doua jumatate a secolului al XV-lea, din motivele mai sus mentionate. Numarul vikingilor ar fi atins, cel mai probabil, 5000 de oameni.
Istoria acestui loc se intinde pe mai mult de un mileniu, insa impresionantul sit arheologic si istoric a fost descoperit in anul 1960, cand romancierul si exploratorul norvegian Helge Insgatd si sotia sa, Anne Stine, arheolog reputat, au fost adusi aici de catre George Decker sa vada cateva movile supradimensionate. De fapt, inca de la inceput, colonistii francezi, care au venit pe teritoriul asezarii care avea sa devina Quebec, s-au aratat impresionati sa stie de la irochezi de existenta unui regat invaluit in mister, si anume Regatul din Saguenay, despre care se spune ca ar fi fost locuit de oameni cu pielea alba si parul blond.
Acesti oameni detineau multe blanuri si rezerve in aur. Din nefericire, nu au existat rezultate concrete in acest sens, regatul nefiind gasit – tocmai de aceea s-a botezat, mai apoi, un oras cu acest nume, Saguenay, aflat in provincia Quebec. In cele din urma, s-au efectuat sapaturi, o echipa internationala venind aici in vederea cercetarii movilelor supradimensionate.
Lucrarile au fost coordonate de sotii Ingstad, care au descoperit ca aceste movile, respectiv creste erau, la origine, fundatiile zidurilor a opt adaposturi ridicate din lemn, captusite cu pamant. In plus, aceste constructii ar fi avut acelasi stil ca si cel intalnit in Islanda si Groenlanda, undeva prin secolul al XI-lea. Pe langa aceste opt adaposturi, s-a mai descoperit si o fierarie, de fapt ruinele unui astfel de atelier, ce i-a dus pe sotii Ingstad la o alta descoperire – primul cuptor de acest fel din America de Nord. La scurt timp, satucul pescaresc L’Anse aux Meadows a devenit un loc pe cat de interesant, pe atat de fascinant si deopotriva controversat prin prisma importantei sale.
In prezent, vizitatorii pot vedea aici si cateva dintre artefactele descoperite, printre care o clama, adica un artefact de origine norvegiana, agrafa cu inel la unul dintre capetele pentru imbracaminte, si acul din steatit, ce se utiliza la carpirea hainelor si a panzelor de corabie. Chiar si asa, obiectele gasite aici, cum ar fi nituri de fier sau catarame de bronz, au fost trimise la expozitii deschise in New York si Washington, toate aceste exponate aflandu-se sub acoperisul unei expozitii internationale numita sugestiv „Vikingii: Saga Nord-Atlantica”.
Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca, tot aici, la L’Anse aux Meadows, turistii mai pot vedea si fundatiile originale ale asezamantului vikingilor. In plus, acestea au fost restaurate si acoperite cu iarba. Odata ce vizitatorii pasesc in interiorul acestor movile, ce serveau drept adaposturi pentru vikingi, vor putea observa cum, pe podeaua de pamant, se gasesc vetre la care se incalzeau cei care locuiau aici, acestea fiind folosite si la pregatirea hranei. Acest sit este, in fine, un obiectiv turistic care trebuie neaparat de turistii care se afla in Canada. Nu numai ca vor putea vedea singura asezare vikinga din America, insa vor avea sansa sa afle cum aratau asezamintele acestora.