Lastunul de horn este o pasare comuna in nord-vestul Americii de Sud si estul Americii de Nord. Face parte din categoria pasarilor migratoare care datorita structurii deosebite a aripilor au capacitatea si talentul sa faca zboruri acrobatice, sa se ridice la inaltimi mari si sa execute diverse manevre aeriene. Sunt pasari sociabile, isi petrec timpul in stoluri mari, mai ales inainte de perioada migratiei si in timpul ei.

De la cuiburile construite în hornuri și scorburi până la zborurile acrobatice în grupuri mari, lastunul de horn continuă să fie un simbol al cerului liber.

Caracteristicile fizice ale lastunului de horn

Este o specie mica, cu lungimea corpului de 12-15 cm si greutatea de 19-25 g. Penajul este similar la ambele sexe, iar coloritul sau predominant este in nuante gri, fumurii si maronii, mai inchise pe partea dorsala a corpului si mai deschise pe cea ventrala.

Aripile sunt mari si zvelte, coada destul de scurta si finalizata brusc, cu un aspect bont, ochii sunt mari si negri, ciocul mic si ascutit, de culoare inchisa. Picioarele sunt scurte si subtiri, terminate cu degete mici si gheare ascutite si curbate.

Comportamentul social și obiceiurile de cuibărit

In perioada clocitului aceste pasari sunt singurele specii de lastuni care migreaza in regiunile din estul Americii de Nord, unde isi fac cuiburile in forma de cupa, din crengute si materii vegetale uscate lipite cu saliva, in scorburi de copaci, hornuri, hambare vechi sau altfel de structuri realizate de oameni.

Chaetura pelagica
Chaetura pelagica

Dieta și rolul ecologic al lastunului de horn

In timpul zilei pasarile isi cauta hrana preferata alcatuita din mici nevertebrate zburatoare si insecte, iar dupa lasarea serii se odihnesc pe crengile copacilor dar mai ales pe cosurile caselor, sau pe sub streasina acestora, in locuri ferite si foarte aproape de perete.

Femela depune in cuib 1-5 oua care sunt clocite timp de 21 de zile de ambele pasari, schimbandu-se intre ele. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti cu larve de insecte (bogate in substante nutritive) si ocrotiti de acestia pana in momentul in care incep sa zboare, parasesc cuibul si devin independenti.

Lastunul de horn are denumirea stiintifica de Chaetura pelagica, face parte din ordinul Apodiformes, familia Apodidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Rolul ecologic al lastunului de horn

Lastunul de horn joacă un rol crucial în echilibrul ecosistemului prin dieta sa bazată pe insecte zburătoare. Consumând mii de insecte zilnic, această pasăre contribuie la controlul natural al populațiilor de țânțari și alte specii dăunătoare, fiind considerată un aliat al omului în combaterea acestora.

De asemenea, cuiburile sale, construite ingenios din crenguțe lipite cu salivă, demonstrează o adaptare remarcabilă la mediu. Cu toate că nu este o specie pe cale de dispariție, activitățile umane, cum ar fi distrugerea habitatelor și poluarea, pot afecta populațiile locale.

Video – Lastunul de horn (Chaetura pelagica):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.