Legenda iepurasului de Paste isi trage radacinile in traditiile pagane anglo-saxone, chiar daca acest animal este asociat de catre crestini cu un simbol al sarbatorii Invierii Domnului. In randurile care urmeaza va vom prezenta o scurta istorie a acestei legende si, mai mult decat atat, ne vom referi si la modul in care este vazut iepurasul de Paste in diferite tari de pe glob.

Dupa cum am spus, iepurasul de Paste reprezinta un simbol de origine pagana. El era o emblema a fertilitatii, asociata de catre crestini cu aparitiile Mantuitorului dupa minunea Invierii Sale. Pentru intaia data, iepurasul este mentionat in corelatie cu Pastele in Germania, la sfarsitul secolului al XVI-lea. In trecut, in mai multe zone din acest stat legenda spunea ca iepurasul este cel care aduce ouale rosii in Joia Mare din fiecare an. De asemenea, ouale colorate in alte nuante sunt aduse in noaptea premergatoare acestei sfinte sarbatori. Nu in ultimul rand, se spune ca iepurasii de Paste erau albi, iar copiii foarte cuminti si care nu facusera prostii de-a lungul anului primeau cosuri pline de cadouri. In aceeasi Germanie au aparut si cei dintai iepuri de Paste facuti din zahar, undeva prin secolul al XIX-lea. Mai tarziu aveau sa apara si iepurasii de ciocolata.

In traditiile de origine anglo-saxone, zeita care era asociata cu primavara, Eostre, avea drept simboluri oul si iepurele. In fiecare primavara aveau loc celebrari ale acesteia, care durau aproximativ o luna. De indata ce religia crestina a patruns si la popoarele anglo-saxone, cateva dintre obiceiurile de pe vremea acestui festival inchinat zeitei Eostre au fost adoptate si, mai important, adaptate ceremoniilor dedicate sarbatorii Invierii Mantuitorului, intrucat paganii puteau fi convertiti mai usor in acest fel, iar perioada in care se derulau cele doua evenimente era similara. Un lucru demn de stiut este acela ca denumirea de „Paste” in limba engleza (Easter) vine de la numele zeitei Eostre.

Aceste animale dragalase, iepurasii, sunt asociati cu sarbatoarea pascala intrucat reprezinta un vechi simbol al zeitei Eostre si, in plus, sunt legati de traditia lunii in religiile pagane. Iepurasii aveau si o puternica legatura cu miturile si semnificatiile lunii. O veche legenda budista din China spune ca, deoarece nu avea ce jertfa sa-i aduca zeitei Indra, iepurasul nu a avut de ales si a trebuit sa se autosacrifice. Drept rasplata, acesta a fost asezat pe Luna.

In Egiptul Antic, iepurele a fost asociat cu fertilitatea si reinnoirea. Mai tarziu, aceste credinte au ajuns si in Imperiul Romani si in cel grec, de unde s-au raspandit in restul continentului european si nu numai.

In prezent, in diferite state ale lumii legende iepurasului difera de la zona la zona. Spre exemplu, in Statele Unite traditia a fost implementata de catre imigrantii germani, in jurul anilor 1700, insa raspandirea sa a reprezentat un proces foarte lent, care a inceput sa ia avant doar un secol si jumatate mai tarziu, atunci cand sarbatorile de Paste au fost acceptate de mai multe lume. Vechile legende ale popoarelor de indieni care populau meleagurile americane spun ca iepurasul a adus oamenilor focul sau ca acest animal sacru este cel care a inventat scrisul.

Zeita Eostre, Foto: karengillmoreart.com
Zeita Eostre, Foto: karengillmoreart.com

In zilele noastre, iepurasul de Paste este prezent in foarte multe tari din lume, insa in diferite forme, in functie de fiecare traditie in parte. In cateva state, acest animal a fost inlocuit de catre alte necuvantatoare. Spre exemplu, in Elvetia, copiii cred ca ouale vopsite sunt aduse de catre… cuci, in vreme ce in unele regiuni din Germania, cei mici au impresia ca vulpea de Paste este cea responsabila cu cadourile. In Alsacia (Franta), barza a preluat rolul urecheatului, iar in cateva orase austriece copiii cred ca gainile vin de Paste cu ouale rosii.

La fel precum celebrul Mos Craciun, si iepurasul are o resedinta oficiala, la care primeste scrisori din partea copiilor, in care i se solicita diverse lucruri. Astfel, iepurasul „locuieste” in orasul german Ostereistedt (in traducere, „Orasul Oualor de Pasti”) din Saxonia Inferioara. Cei care au vizitat casa urecheatului au ramas uimiti de desenele si de poeziile care-i impodobesc peretii. De asemenea, in interiorul acesteia, nu poti sa nu ramai fermecat de multitudinea de carti postale si de scrisori venite de la cei mici din toate colturile lumii. Potrivit estimarilor, iepurasul primeste in fiecare an cateva zeci de mii de scrisori in care i se solicita diferite cadouri, care mai de care mai interesante.

Mai mult decat atat, daca cei mici nu doresc sa se complice cu trimiterea scrisorilor, ei pot suna, intrucat iepurasul are si un telefon care este deschis tot timpul si la care raspunde unul dintre cele 12 ajutoare ale sale.

Este pacat ca in ultimii zeci de ani simbolul iepurasului de Paste si-a pierdut din semnificatie, devenind doar un lucru comercial, pe care toata lumea il intelege si-l accepta in aceste conditii. Cu cateva zile si chiar saptamani inainte de celebrarea sarbatorii Invierii Domnului, toate magazinele de peste tot sunt pline de iepurasi de ciocolata sau de iepurasi de jucarie, care se vand ca painea calda, desi nu multa lume cunoaste adevaratele semnificatii si adevaratele radacini ale simbolisticii acestui obicei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.