Lesotho este o tara continentala aflata in interiorul Africii de Sud, ce are capitala la Maseru. Se intinde pe o suprafata de 30 000 de kilometri si are aproximativ 2 milioane de locuitori. Tara face parte din Commonwealth of Nations; numele sau inseamna “locul unde oamenii vorbesc Sotho”. Exista o mare diversitate religioasa: 45% protestanti, 45% romano-catolici, iar restul de 10% sunt hindusi, budisti, baha’i si musulmani.

Maseru
Maseru

Caracteristicile sale geografice sunt deosebite, fiind singura tara din lume care sta in intregime pe o inaltime mai mare de 1 000 de metri. Cel mai mic punct este de 1 400 de metri; 80% din tara traieste la inaltimea de 1 800 de metri. Majoritatea populatiei locuieste in zona rurala (75%), dar se estimeaza ca e o crestere anuala a populatiei urbane cu 3,5%.
Datorita reliefului, temperaturile de aici raman relativ mici pe toata durata anului; vara, in schimb, se poate ajunge la temperaturi de 30 de grade Celsius, iarna inregistrandu-se pana la -18 grade Celsius (in partile geografice mai inalte).

steag Lesotho

Conform ultimelor cercetari peste 85% din populatie de + 15 ani este educata in scoli, Lesotho fiind una din cele mai educate tari din Africa. Desi in restul continentului ratele cele mai inalte de educatie se inregistreaza in randul baietilor, aici educatia fetelor este cu 94,5% mai mare decat cea a baietilor. Statul investeste destul de mult in educatie si doreste sa implementeze un nou sistem de invatamant care sa introduca educatie primara gratuita.

Cu toate acestea, Lesotho are mari problem in domeniul sanatatii, al calatoriilor si al resurselor educationale. Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor spune cad oar 3, 4% din populatia tarii foloseste internetul. Totusi The African Library Project incearca sa faca demersuri in imbunatatirea acestor domenii.

oameni Lesotho

Alte probleme importante cu care aceasta tara se confrunta sunt cele sociale. Nu exista niciun proces ce poate ajuta persoanele cu dezabilitati, care conform noilor reabilitari ale metodologiilor de cercetare se estimeaza ca ajung la 15% din populatie. De asemenea, se inregistreaza foarte multe abuzuri sexuale (rata violurilor fiind de 91 din 100 000, una din cele mai mari ale lumii).

Conform unui studio din 2008, 61% din femeile interogate au recunoscut ca au experimentat violenta sexuala, iar 22% au recunoscut ca au fost fortate, la un moment dat, sa ia parte la un act sexual. Pe de alta parte, in 2009, 15,7% din barbati au spus ca un sot are dreptul sa isi bata sotia daca aceasta refuza sa intretina actul sexual cu el, iar 16% au declarant ca sotul are dreptul de a folosi forta pentru a ajunge la actul sexual. Din pacate aceste conceptii duc la o rata destul de ridicata a persoanelor cu HIV.

Din punct de vedere cultural, specifice zonei sunt casele construite din bucati mari de roci lipite intre ele si paturile traditionale Basotho, din lana, ce sunt purtate in orice anotimp si de barbati si de femei. De asemenea, anual, se organizeaza un festival al artelor si culturii, numit Morija, unde se oamenii se desfasoara artistic prin obiecte de arta si muzica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.