Leul este considerat regele animalelor dar si regele din stepele deschise din Africa si Asia de Vest. Acest mamifer nu este o noua specie ci o subspecie a leului Panthera Leo Krugeri din Africa de Sus. El poate fi admirat la rezervatiile naturale ale acestui continent sau la marile gradini zoologice din multe tari ale lumii. El a aparut datorita unei mutatii genetice a genei chinchilla, astfel se explica blana sa de culoare alba, alb-galbuie sau cu nuante roscate.

Ca si leul galben-roscat din salbaticie si acesta are un aspect impresionant, maiestuos, privirea curajoasa si fioroasa, iar mersul important pe membrele anterioare si posterioare prevazute cu labe robuste si gheare puternice.

Leoaica poate fi recunoscuta usor deoarece este mai mica decat masculul si nu are coama lunga pe cap si in jurul gatului. Femela are lungimea corpului de 1,1 m si greutatea de 125 kg, iar masculul ajunge la lungimea de 1,0-1,2 m si greutatea de 260 kg. Ochii sunt gri-inchis sau negri, uneori albastri, patrunzatori si par ca sunt tinuti deschisi chiar si in timpul somnului.

Leul alb este un animal cu sange cald, carnivor, care sufera de caldura in zilele caniculare de vara. Leoaica este foarte agresiva mai ales in perioada de crestere a puilor. In regiunile cu savane, stepe si pustiurile africane acest animal nu se poate camufla usor, ceea ce face sa fie destul de vulnerabil si o prada usor de observat de catre felinele fioroase care traiesc in acelasi areal. Acest animal se inmulteste si in captivitate si in salbaticie. Cand isi urmareste prada poate atinge viteza de 45-59 km/ h.

Leul alb
Leul alb

In Africa exista o legenda care povesteste despre leul alb, el fiind considerat de populatia locala un mesager divin trimis pe Pamant de zei in scopul de a salva omenirea de maladiile teribile sau de un blestem necrutator. Leul este venerat de populatia Africii, iar braconierii care il vaneaza il considera un trofeu sau un mijloc de a se imbogati in urma vinderii blanii lui scumpe sau ca animal de companie pasionatilor de feline si afaceristilor excentrici.

In prezent exista aproximativ 500 de lei albi in gradinile zoologice si parcurile naturale amenajate ca rezervatii pentru protejarea lor. In mediul natural se considera ca specia a disparut, pentru ca din anul 1994 nu a mai fost observat nici un exemplar.

In prezent oamenii de stiinta considera leul alb ca fiind o specie pe cale de disparitie insa oamenii traiesc cu speranta ca totusi aceste animale nu vor disparea complet.

Video – Leul alb: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.