Au fost oameni care au spus ca LHC – Large Hadron Collider va crea o gaura neagra. Aceleasi voci critice sustin ca o gaura neagra provocata de Large Hadron Collider ar creste necontrolat pana cand aceasta ar forta planeta sa se dezintegreze, chiar inainte de a o inghiti. Aceleasi temeri au fost exprimate si in cazul acceleratorului RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider), insa pana acum nu au existat niciun fel de incidente neplacute. Mare parte din opozitia fata de LHC se datoreaza ignorantei in ceea ce priveste stiinta din spatele acceleratorului si lipsei de intelegere in ceea ce priveste mecanismele de siguranta construite in sistem.

Pe 30 martie 2010, LHC a tras doua rafale de 3,5 TeV, in directii opuse. Dupa ce fiecare rafala a parcurs jumatate din distanta tunelului de 27 de kilometri, acestea s-au ciocnit si au creat o coliziune de 7 TeV de energie. Nu a fost creata nicio gaura neagra, insa computerele au utilizat mii de pagini de date care descriau ce s-a intamplat intr-o miliardime de secunda. Este posibil ca oamenilor de stiinta sa le ia un deceniu pentru a evalua toate datele si pentru a publica rezultatele.

Large Hadron Collider a fost construit in speranta ca va raspunde la multe intrebari cu privire la inceputurile universului nostru. Printre aceste intrebari se afla: Mecanismul Higgs de generare a maselor particulelor elementare prin ruperea simetriei electroslabe se intampla in natura? Bosonul Higgs sau “particula lui Dumnezeu” exista? Exista alte dimensiuni, asa cum a prezis teoria corzilor, si daca da, le putem detecta? Exista materia neagra? Care este natura materiei negre, daca aceasta exista? Acestea sunt cele mai populare studii asociate cu acceleratorul de particule.

Oamenii de stiinta cred ca un singur boson Higgs ar putea fi produs o data la cateva ore. Bazandu-se pe aceasta rata de productie, oamenii de stiinta ar putea avea nevoie de cel putin trei ani pentru a aduna indeajuns de multe date, pentru a descoperi bosonul Higgs fara echivoc. Primele ciocniri dintre protoni au fost deja publicate. Acestea arata o productie mai mare decat cea prezisa. Cresterea este cu 10-14% mai mare decat era de asteptat. Hadronii incarcati erau in mare parte mezoni (particule subatomice cu sarcina pozitiva sau negativa).

Potentiala gaura neagra ce ar fi putut fi creata de Large Hadron Collider nu si-a facut aparitia, iar oamenii de stiinta spera ca toate teoriile conspiratiei au fost combatute. In ceea ce priveste activitatea acceleratorului de particule, exista sase experimente pe care oamenii de stiinta le-au avut in plan, si anume:
• ALICE (A Large Ion Collider Experiment) – experimentul care recreeaza conditiile Big Bang-ului.
• ATLAS (A Toroidal LHC Aparatus) – conceput pentru a investiga multe mistere fizice, inclusiv misteriosul boson Higgs.
• CMS (Compact Muon Solenoid) – are aceleasi obiective ca ATLAS, insa va utiliza solutii tehnice diferite.
• LHCb (Large Hadron Collider beauty) – care ar putea oferi raspunsuri in ceea ce priveste prezenta dezechilibrata a materiei si antimateriei, in ciuda designului simetric al naturii in general.
• TOTEM – care se concentreaza pe o selectie specifica de experimente, cum ar fi masurarea dimensiunii protonului.
• LHCf (Large Hadron Collider forward) – va face uz de particulele create in interiorul acceleratorului pentru a simula comportamentul razelor cosmice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.