Țărmuită de Egipt și Tunisis, Libia a avut parte de o istorie tumultoasă, analele istorisind despre luptele teritoriale care s-au dat pentru a intra în posesia ei. Libia a asistat la valuri de invazii – turcești, vandale, bizantine, romane, arabe și italiene, care, toate și-au lăsat amprenta până astăzi, în ruinele romane și grecesti, medina capitalei Tripoli, stilul de viață nomadic al triburilor de berberi și beduini, precum și în limba, cultura și obiceiurile locuitorilor.
Primii locuitori ai Libiei au fost triburile berbere. În secolul al VII – lea Î.Hr fenicienii au colonizat secțiunea de est a Libiei, numită Cyrenaica, iar grecii au colonizat porțiunea de vest, numită Tripolitania. Tripolitania a fost pentru o perioada scurtă sub conducerea cartaginezilor. Tripolitania a fost unul dintre ascunzisurile piratilor barbari care jefuiau navele comerciale de pe Mediterana sau care le cereau să plateasca tribut. În anul 1801, la Tripoli tributul a crescut, ceea ce a dus la un razboi între Tripolitania și SUA. La sfârșitul războiului în anul 1805, vasele americane nu au mai fost nevoite să plătească tribut.
Tripoli este principalul port al țării și un oraș aglomerat, cu crânguri de portocali, podgorii, palmieri și măslini, dominat de Castelul Roșu și porțile Medinei.
După ani întregi de izolare, frumusetea și diversitatea Libiei sunt relativ necunoscute, iar țara este în mare parte neexploatată turistic. Vizitatorii se pot bucura acum de piețele „souk” animate, străzile și piețele italiene din orașe și siturile antice de la Leptis Magna și Sabratha. Turiștii au ocazia să calătorească în deșertul Sahara, sa se cazeze lângă marea de nisipuri și să beneficieze de ospitalitatea berbera in vestul Libiei.
Turiștii se pot bucura de vizitarea unor locații precum:
Capitala Tripoli, cu vechiul oraș cetate – un amestec african pitoresc cu alei înguste ce duc spre moschee tradiționale, souk-uri, case și khan-uri – case publice.
Castelul Rosu – Assai al-Hamra – o fortăreață spectaculoasă care adăpostește o aglomerare de curți interioare și clădiri, situată pe un promontoriu deasupra capitalei.
Cel de-al doilea oraș al Libiei – Benghazi, pe marginea de est a golfului Sirte, aproape de câteva plaje frumoase, printre care și Ras Alteen, unde s-au făcut descoperiri arheologice bizantine și grecești uimitoare, constând în morminte ale unui oraș subacvatic.
Leptis Magna, rămășițele păstrate ale unei așezări romane. Atracțiile sunt Arca Severan – ridicată în onoarea împăratului Septimus Severus – Băile Hadriatice din marmură și granit, o bazilică și un amfiteatru.
Dunele de Nisip Zallaf, regiunea nativilor Tuaregi. Dunele sunt înconjurate de lacuri saline cu un conținut mineral mare și palmieri. Lacurile saline sunt o modalitatea perfectă pentru relaxare. Lacurile saline se află și în zona Mării de Nisip „Ubari” – o infinitate uimitoare de nisip, propice – datorită lacurilor saline pe care le găzduiește – pentru câteva băi reconfortante.
Oaza unică din deșert, în orașul Ghadames, numit și „Perla Desertului”, la 800 de kilometri sud-vest de Tripoli. Arhitectura unică a orașului constă în ziduri albe și poteci acoperite labirintice. Tot aici, turistul poate „servi” din cultura locală admiârnd dansurile folclorice la ocazii și festivitățile speciale în orașele-oaze precum Ghadames, Ghat, Hun, orașele din Munții Verzi și Muntii de Vest, precum și Tripoli.
De asemenea, plajele de pe coasta mediterană de 2.000 de kilometri nu trebuie ratate. Orașele antice grecești, 5 la număr, aștepată să fie descoperite. Acestea sunt: Shahat – Gorina, Sussa – Apolonia, Tolmitha – Ptolemias, Tukra – Tokhira și Elmerj – Barqa, în regiunea de est.