Lipanul (Thymallus tymallus) este un peste raspandit in Europa Centrala, in Italia, Franta, Rusia de Vest si America de Nord. A fost introdus si in alte tari, in Scotia, in raurile din centrul Italiei, in Spania, in raul Tagus. Prefera raurile cu ape limpezi si bine oxigenate.
Este un peste de dimensiuni medii, subtire, cu gura mica. La maturitate, dupa 3-4 ani atinge lungimea de 30 cm si greutatea de 200 g, in cazuri exceptionale, dupa cca. 10 ani poate atinge o lungime de 50 cm si o greutate de 1 kg. Are inotatoarele dorsale bine dezvoltate, corpul argintiu, pe spate cu nuante verzui, pe laterale cu pete negre. In perioada imperecherii, chefalul are inotatoarea dorsala aramie.
Primavara, femela depune 2 000 pana la 8 000 de icre, care au un diametru de 3 mm. Icrele sunt depuse in apele putin adanci, cu nisip, sunt acoperite cu un strat fin de nisip. Perioada de incubatie dureaza cateva saptamani. Se hraneste cu insecte si nevertebrate.
Lipanul apare in numeroase ape de munte, recent a fost introdus in zone precum: Crisul Pietros, Izvoarele Dambovitei, Neagra Brosteni, Lotrul Superior si altele, de unde disparuse. In raurile Viseu, Bistrita si Mures au aparut alte specii de pesti albi, care au invadat zona lipanului si au tendinta sa-l inlocuiasca.
Renumite sunt pastravariile Candesti, Faina, Lapusa si Stana de Vale, care produc icre de lipan. Apoi, puietul este mutat in apele curgatoare, dupa 1 an acesta ajunge la 15 cm si dupa 2 ani la 22 cm. Dupa 3 ani devine matur si incepe sa depuna icre in lunile aprilie si mai.
Este un peste foarte mult ravnit de pescari si foarte sensibil la poluarea apelor. Datorita culorii sale din perioada imperecherii si mirosului specific cand este scos din apa, este numit cimbrisor sau aramiu. Pentru pescuit dimensiunea lipanului trebuie sa fie de minim 25 cm. Sezonul de pescuit are loc in perioada 1 iunie – 31 decembrie.
Va prezentam un video cu lipanul: