Cea mai raspandita si mai mare specie de pasari din familia Rallidae este lisita (Fulica atra). Acestea in general sunt pasari migratoare, insa o mica parte dintre ele sunt sedentare. Populeaza regiunile din Europa Centrala si de Est, Africa de Nord, Siberia si Australia.

Lisita este una dintre speciile cele mai frecvente in tara noastra. Ea prefera in mare parte toate zonele cu balti intinse, iazuri, lacuri, ape care curg incet cu multe plante acvatice. Ea vine la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie si pleca in lunile octombrie-noiembrie, adunandu-se atunci in stoluri masive.

Este o pasare cu penaj negru-cenusiu, recunoscuta usor dupa pata alba de pe frunte. Are degetele prevazute cu membrane lobulare interdigitale puternice si coada scurta. Corpul este de lungime medie, de cca. 45 cm, ciocul relativ mic are culoarea alba.

Sunt pasari timide, prudente, in caz de pericol se aduna in grupuri, bat apa cu aripile, aruncand stropi spre inamic. In sezonul de reproducere sunt vazute in grupuri mari, astfel ele evita pradatorii. Fiind omnivore, se hranesc cu plante, alge, seminte, fructe, dar si cu moluste din apa, sau oua ale altor pasari. Zboara pe distante scurte si inoata bagand cate putin capul in apa,  in cautarea hranei.

Citește și:  Specii de păsări - Cardinalul comun (Cradinalis cardinalis)

lisita

La inceputul perioadei de clocire, pasarile isi delimiteaza teritoriile, fapt pentru care nu se inteleag intre ele. Pe locul de clocire, in general, primii care ajung sunt masculii. Certuri frecvente apar si intre pasarile imperecheate, care dureaza pana cand incepe confectinarea cuibului.

Apoi, femela are grija ca alte specii straine sa fie gonite din teritoriul deja ocupat. Cand se ajunge la lupta, fiecare incearca sa il impinga pe celalalt sub apa. In perioada imperecherii, masculul este vazut inotand pe apa, cu aripile umflate si gatul alungit.

De obicei, cuiburile sunt instalate in stuf, dar, in unele cazuri, sunt construite si cuiburi plutitoare, din lujere de trestie asezate in straturi si captusite cu vegetatie acvatica densa. Femela depune sase pana la noua oua de culoare galben-deschisa, care sunt clocite cu schimbul, de catre parteneri. Dupa aproximativ 22 de zile, din oua ies puii, care sunt hraniti, aparati si condusi de cei doi parinti. Dupa o perioada de doua luni, ei devin independenti.

Lisita nu este o specie pe cale de disparitie.

Va prezentam un video cu lisita:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.