Apreciată prin peisajul pe care îl afișează, peisaj caracterizat de lacuri și păduri de poveste, Lituania este un tărăm pe care poposește o diversitate de castele. Câmpiile vaste, împarțite de dealuri și dune de nisip, de-a lungul țărmului baltic, rolul Lituaniei este de a smulge vizitatorul din decorul cotidian al său. Fâșia de dune se numește Istmul Curonian, iar întinderea de apă din spatele istmului se numește Laguna Curoniana. Capitala sa Vilnius este unul dintre cele mai încântătoare orașe europene, acest fapt datorând-se centrului istoric baroc.
Povestea lituanienilor începe în secolul al XII – lea, sub conducerea lui Mindaugas, care a devenit rege în anul 1251. Prin căsătorie, unul dintre conducătorii Lituaniei a devenit rege al Poloniei în anul 1386 și a unit cele două țări. În anul 1410, polonezii și lituanienii i-au înfrânt pe puternicii Cavaleri Teutonici la Tannenberg. Din secolul al XIV – lea până în secolul al XVI – lea, Polonia și Lituania au alcătuit unul dintre cele mai mari imperii ale Europei medievale, întinzându-se de la Marea Neagră până aproape de Moscova.
Vizitatorul, în parcursul său turistic, se poate bucura de o multitudine de atracții lituaniene. Printre acestea se numără:
Bisericile din Vilnius, printre care și bisericile Sf Ana și Sf Petru și Pavel, care adăpostește trupul Sf Casimieras, unul dintre cei mai venerați duci ai Lituaniei. Centrul istoric al orașului este cel mai mare din Europa fiind pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.
Turnul Gediminas de pe dealul din centrul orașului Vilnius, pentru a avea o panoramă a capitalei.
Kaunas, orașul muzeelor, care se laudă cu Muzeul Diavolului, un memorial pentru cei care și-au pierdut viețile în timpul ocupației naziste și un muzeu dedicat pictorului Mikalojus Konstantinas Ciurlionis. Tot aici se pot vedea trei teatre, ruinele unui castel din secolul al XI – lea și vechea primărie. Galeria de chihlimbar a muzeului din Palanga și parcul botanic. La sud se află orașul Klaipeda, un important port și principalul centru de legături pentru feriboturi.
Lacurile din parcurile naționale Trakai, Aukstaitija si Zemaitija și farul din Nida, care a fost construit în anul 1874. În apropiere se află și Centrul Cultural Thomas Mann, în casa în care scriitorul german și-a petrecut vacanțele între anii 1930 și 1932. În parcul Gruto se află un parc de sculpturi sovietice, amintire a trecutului sumbru.
Festivalul Mardi Gras, care are loc în diverse orașe și sate, marcând trecerea de la iarnă la primăvară. Cele mai renumite sunt procesiunile din februarie din centrul istoric al orașului Vilnius.
Capitala antică a Lituaniei, Trakai, situată pe malurile lacului Galve. Orașul are un castel ce datează din secolul al XIV – lea. Kursiu și Nerija plajele faimoase pentru apele curate, dunele de nisip și pădurile de pin. Parcul Național Curonian Spit, din peninsula ce separă laguna Curonian de Marea Baltică. Aici se găsesc dune mari de nisip, păduri de pin și o floră și faună rare.
Și pentru cei mai curajoși, există posibilitatea plimbării cu balonul cu aer cald și planorul sau, în eventualitatea că nu stimulează adrenalina îndeajuns, se poate face bungee jumping de pe turnul televiziunii din Vilnius.