Pe locul fostei aşezări medievale Vicus Novus, astăzi, găsim localitatea Babadag. Dobrogea a fost cucerită de otomani în secolul al XV-lea, iar în traducere Babadag înseamnă “ Muntele Tatălui”. În perioada medievală a fost, din punct de vedere economic, cea mai înfloritoare regiune a Dobrogei.
Babadag este o localitate din judeţul Tulcea. Din punct de vedere geografic, zona este una cu specific dobrogean ( clima temperat-continetală, dealuri joase ce nu depăşesc 300 de metri). Se află, mai exact, în depresiunea Tabana, fiind înconjurată de lacurile Babadag şi Razim.
Lacul Razim face parte tot din judeţul Tulcea. Are o adâncime de până la 3 metri, fiind format prin barare.
Ce putem vizita dacă mergem la Babadag? În primul rând, putem descoperi Casa Panaghia. Pasionaţii de arhitectură au ocazia să descopere la Casa Panaghia elemente orientale. Aici, se întâlnesc mai multe culturi. Se intersectează obiceiurile balcanice cu cele orientale. Dacă vă grăbiţi, încă mai puteţi vedea vasele de aramă sau piesele de port expuse. Programul de vizionare este din mai, până în noiembrie.
Plecând din Casa Panaghia, putem ajunge la Babadag Cetăţuie. Situl arheologic se află în oraşul Babadag, fix pe malul lacului. Reprezintă un material arheologic tipic zonei, gropi tronconice, podele de lut, vase, ceşti din lut.
Tot la Babadag se află şi cea mai veche aşezare musulmană din România. Geamia lui Ali Gaza-Pașă oferă posibilitatea de a viziona elemente decorative din cultura medievală.
În 1983, arheologii au descoperit, la numai 5 kilometri de Babadag, o fortificaţie romană. Atât vasele din ceramică, cât şi monedele descoperite în această zonă aparţin culturii bizantine.
De-a lungul timpului, Dobrogea a trecut prin mâinile mai multor culturi. În 1389, domnitorul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, reuşeşte să o alipească statului său. Nu a reprezentat pentru nimeni mare interes economic, era privită mai mult ca pe un drum de acces către Constantinopol.
Din punct de vedere religios, depindea de Brăila, unde îşi avea sediul Exarhatul Proilavon. Evident că pe parcursul anilor, populaţia musulmană creştea, ba chiar, la un moment dat, era majoritară.
Prin Tratatul de Pace de la Bucureşti, intră în teritoriul României şi partea de Sud a Dobrogei (Cadrilaterul). România o pierde şi recuperează în fața Bulgarilor de mai multe ori.
Această zonă a ţării nu este deloc valorificată, ba din contră, parcă există numai dificultăţi în a ajunge acolo. Deşi există în continuare diverse campanii de promovare a turismului din Delta Dunării, drumul până acolo necesită curaj şi răbdare.
După cum spuneam, Babadag este un mic orăşel din judeţul Tulcea. Pe lângă Babadag, mai fac parte şi Măcin, Sulina, Isaccea. Aproximativ 20% din populaţia micului oraş este formată din alte naţionalităţi, precum: ţigani, turci, lipoveni, bulgari. În proporţie de 14% se vorbeşte limba turcă, iar peste 15% dintre locuitori sunt de religie musulmană.
Dacă ajungeţi în acea zonă a ţării, vă puteţi opri mai mult în Tulcea, să vizitaţi monumentele care datează încă din epoca medievală – epoca romană.
În partea de N-E a oraşului, se află un monument din Epoca romană târzie. Tot în municipiul Tulcea există aşezări Greco-indigene, mai exact pe versantul Dealului Pietros.
Atât în Babadag, cât şi în zonele vecine, se află mai multe aşezări care respectă încă obiceiurile şi cultura turcilor. Avem mai multe atracţii turistice: ”Piatra lui Sava”, Necropola de la Cetate ( sub poalele dealului Beştepe), Situl Arheologic de la Beştepe, Cişmeaua Romană din Beidaud, aşezările din Baia, Hamcearca, Balabancea.
În alte părţi ale ţării nu se mai găsesc Aliniamente de 11 Tumuli. Un tumul este o construcţie conică sau piramidală, construită din pământ de obicei. În Antichitate, erau ridicate peste morminte. Se găsesc 11 tumuli aliniaţi în localitatea Agighiol, mai exact în satul Nucarilor, judeţul Tulcea. Satul se află pe malul lacului cu acelaşi nume.
Zona Dobrogei ascunde foarte multe monumente creştine. Tot aici, există cea mai veche criptă, mănăstirea Cocoș sau lacurile Razim, Tașaul. A rămas ca un colţ de ţară uitat de autorităţi. Nu există niciun circuit turistic care să cuprindă oraşul Tulcea, cu atât mai puţin unul pentru zona Munţilor Măcin.
Pentru a ajunge aici, cel mai uşor ar fi să mergeţi prin Brăila. Ideal ar fi să vă luaţi o hartă pentru că, între cele două oraşe, drumul este plin de gropi şi nici indicatoare nu sunt.
Pe lângă atracţiile turistice menţionate, mai puteţi vizita şi Casa Memorială a lui Panait Cerna, aflată în comuna cu acelaşi nume. Dacă nu vă atrage arheologia orientală, poate vă va face cu ochiul Acvariul Tulcea care face parte din Muzeul Deltei Dunării.
Lacurile au o salinitate foarte mare, ceea ce face ca fauna să fie una rară. Sunt specii întâlnite şi în Germania, Olanda, care fac parte din familia Anatidae (tadorna, variegate ).
În timpurile medievale, Babadag a jucat un rol crucial în economia Dobrogei, fiind un centru major de comerț și schimb cultural între diverse civilizații.
Localitatea oferă numeroase posibilități de explorare, de la vizitarea siturilor arheologice la participarea la evenimentele culturale care celebrează moștenirea și tradițiile locale.