Locul de nastere al lui Puccini, considerat a fi urmasul lui Verdi, se afla in Lucca, Italia, mai cu seama intr-o casa care astazi nu ne-ar parea deloc modesta. Giacomo Puccini (1858-1924) este un mare compozitor, autor al unora dintre cele mai populare si deopotriva apreciate opere muzicale din lume. Este stiut faptul ca artistul italian a cautat sa protejeze si, in acelasi timp, sa promoveze realismul prin intermediul operei sale, acesta fiind, fara doar si poate, unul dintre motivele pentru care, astazi, milioane de oameni inca ii mai asculta creatiile muzicale de mare clasa.
Ultimul reprezentant a cinci generatii de muzicieni, Puccini reprezinta, prin operele sale, un ideal pentru muzica clasica. Cele cinci generatii de muzicieni au dat, timp de 200 de ani, un capemaistru la catedrala San Martino, tocmai de aceea sunt intr-atat de importante.
Giacomo Puccini si-a pierdut tatal la varsta de cinci ani, drept pentru care municipalitatea orasului Lucca a decis sa-i sustina familia din punct de vedere financiar, pastrandu-i, de asemenea, si un post vacant ca organist la catedrala. Insa ceea ce l-a determinat pe Giacomo sa devina un compozitor de muzica de opera a fost o intamplare incredibila. Cand avea optsprezece ani, Puccini a mers pe jos 18 kilometri pana a ajuns la Pisa, unde voia sa vada un spectacol cu opera Aida de Verdi, acesta determinandu-l sa devina compozitor de opera. Mai tarziu, avea sa intre, in anul 1880, la Conservatorul din Milano, unde a studiat alaturi de celebrul compozitor si violonist Antonio Bazzini, iar apoi cu Ponchielli, cel care a compus opera La Gioconda.
Dupa ce a implinit varsta de douazeci si cinci de ani, Puccini, indragostit nebuneste de o femeie maritata, Elvira, a decis sa ia lumea in piept si a fugit cu aceasta, dand nastere unui scandal de proportii. Cei doi au avut un singur fiu, pe Antonio. In cele din urma, dupa multi ani in care au trait in concubinaj, Giacomo Puccini si Elvira au hotarat sa se casatoreasca, chiar dupa moartea sotului Elvirei, in anul 1904. In tot acest timp, cariera lui Puccini atingea proportii de neimaginat, el compunand o serie de opere. Insa lucrarile care s-au bucurat de aplauze la scena deschisa au fost, bineinteles, cele create in timpul anilor maturitatii.
Recunoscut si respectat atat la nivel local, cat si international, Puccini a devenit unul dintre cei mai apreciati compozitori din intreaga lume. De pilda, operele sale sunt constant reprezentate pe scenele marilor teatre lirice de pe intreg mapamondul, printre acestea amintind de Madame Butterfly, Tosca, Boema sau Turandot. Locul de nastere al lui Puccini din Lucca este, in prezent, un muzeu dedicat marelui compozitor italian, aici regasindu-se cateva obiecte ce evoca din atmosfera vietii sale.
Documentele si, mai ales, pianul, adus de la resedinta sa din Viareggio si la care a compus ultima sa opera, Turandot, creeaza un spatiu privat in care, daca Puccini ar mai trai, ar crea aceleasi opere, ca si cand ar face-o pentru prima oara. Vizitatorii care vor vedea locul de nastere al lui Puccini trebuie sa stie ca, in apropiere, intr-o piata, mai pot admira si o statuie din bronz a compozitorului.