Locul de nastere al lui Stalin, dictator sovietic si poate cel mai puternic om din lume intre anii 1920 si 1950, se afla in fermecatorul oras Gori din Georgia. Aici, bulevardul Stalin traverseaza centrul orasului si ajunge pana in la piata Stalin, unde, de altminteri, se afla si statuia dictatorului sovietic, una dintre ultimele din cate exista in fosta Uniune Sovietica. Langa acest obiect, vizitatorii pot vedea si Muzeul Stalin. Cat despre parcul Stalin, acesta se afla la periferia orasului, dupa unele voci, marginea orasului fiind locul unde ar fi trebuit, de fapt, sa se gaseasca toate obiectivele care poarta numele lui Stalin.
![Muzeul Stalin](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2016/08/Gori-Georgia-Muzeul-Stalin.jpg)
Este cunoscut faptul ca politicile dure, de fier, ale lui Stalin a pus stapanire pe fosta Uniune Sovietica, din care a facut parte si Georgia, intre anii 1920 si pana la moartea sa, in anul 1953. Cu toate ca a devenit poate cel mai puternic om din lume, Stalin nu a avut o copilarie in spiritul vietii de conducator pe care a adus, ba dimpotriva, inceputurile sale au fost umile.
Fiul unui cizmar foarte sarac, s-a nascut sub numele de Iosif Djugasvili, in perioada in care Georgia facea parte din Imperiul Tarist. Mama sa provenea dintr-o familie de iobagi. Stalin mai avusese si trei frati care insa au murit la o varsta frageda. Alintat „Soso”, Iosif a fost, de fapt, singur la parinti. Tatal celui care avea sa devina dictatorul sovietic era alcoolic si isi vedea foarte rar familia. Atunci cand, de pilda, trecea pe acasa isi batea atat sotia, cat si fiul, fara vreun motiv anume. Un prieten al lui Stalin, care l-a cunoscut in anii copilariei, spunea: „[…] aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara inima precum tatal sau”. Tot acesta a spus ca niciodata nu l-a vazut pe Stalin plangand.
In fine, Stalin s-a nascut intr-o casa la fel, umila, care astazi se afla in centrul orasul. Cladirea este protejata de o bolta de piatra, iar langa aceasta se afla Muzeul Stalin, ridicat in anii 1950. Aici, se pot vedea exponate care evoca trecutul lui Stalin si care ar trebui, chipurile, sa spuna povestea vietii sale. In afara muzeului sta un vagon de calatori blindat, ce a fost folosit doar de Stalin incepand cu anii 1940. Din punct de vedere istoric, acest vagon de calatori blindat este cu atat mai important cu cat dictatorul sovietic a calatorit in el atunci cand s-a dus la celebra Conferinta de la Ialta, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In cadrul acestei conferinte, Stalin s-a intalnit cu Roosevelt, presedintele american, si cu Winston Churchill, prim-ministrul britanic.
Una dintre deciziile luate in urma acestei intalniri istorice s-a referit la reintoarcerea in URSS a milioane de rusi din Europa. Cu alte cuvinte, cetatenii Uniunii Sovietice, ca si cei ai Iugoslaviei, trebuiau sa fie repatriati, fie ca isi doreau, fie ca nu. In plus, Stalin s-a vazut nevoit sa isi dea acordul ca Franta sa preia cea de-a patra zona de ocupatie atat din Austria, cat si Germania. In sfarsit, revenind la anii copilariei lui Stalin, petrecuti in orasul Gori, aceasta avea sa urmeze scoala bisericii din orasul georgian, intre anii 1888 si 1894, ca mai apoi sa plece sa studieze la Seminarul Teologic din Tbilisi.
![Casa lui Stalin interior](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2016/08/Casa-lui-Stalin-interior.jpg)
In aceasta perioada, Stalin studia in secret texte comuniste, mare parte din timp petrecandu-si in aceasta maniera. Dupa cativa ani, el a fost exmatriculat, acest moment culminand cu inceperea carierei in politica. Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca vizitatorii care vor vizita Muzeul Stalin din orasul Gori vor vedea un banner chiar la intrare, care ii atentioneaza: „Acest muzeu este o falsificare a istoriei. Este un exemplu tipic de propaganda sovietica si incearca sa legitimizeze cel mai sangeros regim din istorie.”