Reptila Longisquama este o creatura preistorica care a nascut multe semne de intrebare, fiind un animal controversat. Asupra acesteia s-au format multe teorii, menite sa explice evolutia ei si grupul de animale din care facea parte.
Oamenii de stiinta au constatat ca a trait in aceeasi perioada in care au aparut primii dinozauri, insa originile ei erau mai indepartate. Originile ei nu se cunosc cu exactitate, deoarece putea face parte din mai multe grupe de animale.
Conform teoriilor existente, reptila Longisquama a fost considerata cel mai vechi stramos al pasarilor sau un dinozaur primitiv. Cert este ca fosilele acesteia au fost descoperite in Asia Centrala, in anul 1970, de catre paleontologul de origine rusa Aleksandr Grigorevich Sharov. Masura 12 centimetri lungime, avea orbitele mari, dintii ascutiti si se hranea cu insecte. Traia in zonele impadurite.
O caracteristica interesanta intalnita la aceasta reptila consta in cele 10 prelungiri pliabile, mai lungi decat corpul, care se aflau pe linia mediana a spatelui. Acestea erau fixate pe coloana vertebrala si este posibil sa fi fost acoperite cu solzi, care semanau cu penele.
Prelungirile acestea pe care le detinea reptila Longisquama erau alcatuite dintr-o coada mai groasa, care la margine era indoita, iar atunci cand si le deschidea, formau o vela cu ajutorul careia putea sa planeze din copac in copac. Nu le folosea doar pentru a parasuta, ci si pentru a se proteja impotriva posibilelor lovituri, daca se intampla sa se prabuseasca.
Totodata, existenta acestora ar putea sugera ca aceasta reptila era un animal „cu sange cald”, care avea o temperatura constanta a corpului si nu depindea de temperatura din mediul inconjurator.
Din nefericire, nu a fost descoperit decat un singur exemplar al reptilei Longisquama, care nu era compet, facand tot mai dificile studiile efectuate de oamenii de stiinta.