Sceptici, optimisti sau moderati, oamenii nu pot ramane indiferenti la ceea ce se intampla in Univers, inclusiv pe planeta pe care « s-a intamplat » sa traim. Fie ca vestile vin de la oamenii de stiinta, fie ca vin de la astronomi, astrologi, teologi etc., acestea creeaza reactii, starnesc curiozitati sau chiar nelinisti. Pana la urma, libertatea si puterea omului sunt limitate, existenta noastra se desfasoara intr-o parte infima dintr-un Mare Tot, care isi urmeaza « legile », in mare masura ramase necunoscute, in pofida progresului stiintific din ce in ce mai accelerat. Previziuni ale « sfarsitului lumii » s-au facut mereu, Apocalipsa a fost « amanata » in mai multe randuri, multi au exploatat religios, politic, social spaima oamenilor, iar acum alte evenimente astrologice atrag atentia prin caracterul lor exceptional.

Evolutia unei luni insangerate
Evolutia unei luni insangerate

Fenomenul cosmic « Luna insangerata », care va avea loc pe 15 aprilie 2014, data care coincide cu Pastele evreiesc (14 Nisan), se pare ca nu i-a lasat indiferenti nici pe specialistii de la NASA, care nu au ezitat sa sublinieze ca Tetrada (un ciclu de patru evenimente astrale) care s-a produs de trei ori in ultimii 500 de ani s-a asociat, de fiecare data, cu o tragedie care a afectat poporul evreu, urmata de evenimente benefice – sfarsit de ciclu si un nou inceput.

Ce inseamna, de fapt, « Luna insangerata » ? O astfel de sintagma face referire la aspectul rosu-portocaliu al astrului noptii, in timpul unei eclipse totale de luna. Cand Pamantul incepe sa isi arunce umbra asupra Lunii, aceasta dobandeste treptat o nuanta portocalie, deoarece atmosfera terestra obstructioneaza celelalte culori ale spectrului vizibil. Rezultatul este spectaculos – o luna « insangerata ». Patru astfel de eclipse totale de luna, separate de intervale de cate sase luni, formeaza o « tetrada ». Tetradele nu se produc cu regularitate, dar sunt previzibile, data lor se poate calcula. Pe 15 aprilie 2014, va avea loc prima eclipsa din aceasta tetrada, incepand cu ora 03.07. (est) si va dura in jur de 77 de minute, a doua eclipsa se va produce pe 8 octombrie 2014, a treia, pe 4 aprilie 2015, iar a patra, pe 25 septembrie 2015. Inaintea acestei tetrade, cea mai recenta a avut loc in 2004 – 2005, iar urmatoarea este asteptata in 2032 – 2033.

Tetrada lunara care incepe in noaptea de 15 aprilie a facut obiectul a nenumarate speculatii si profetii, pentru ca cele patru eclipse se leaga de patru mari sarbatori religioase, printre care si Pastele evreiesc, ceea ce, de-a lungul istoriei, s-a intamplat foarte rar, maximum o data sau de doua ori la un secol (sau secole de-a randul cand nu au fost tetrade).

luna insangerata - tetrade
luna insangerata – tetrade

Cele doua tetrade din secolul al XX-lea au coincis, de asemenea, cu Pastele evreiesc (data la care evreii sarbatoresc eliberarea din robia Egiptului), prima producandu-se in 1949-1950, la putin timp dupa ce Israelul si-a castigat independenta, iar cea de-a doua, in 1967-1968, cand Ierusalimul a redevenit al evreilor. Mai mult, 2015 este ultimul an sabatic dintr-un ciclu de 49, urmat de anul jubiliar, in care Sarbatoarea Yom KippurZiua Ispasirii coincide cu Luna insangerata.

Prea multe « coincidente » spun, deopotriva, oamenii bisericii, ca si oamenii de stiinta, inclusiv cei de la NASA. Ziua « Lunii insangerate » a fost precedata de alinierea Marte – Pamant – Soare (8 aprilie), iar « finalul » acestor fenomene cosmice, considerate, de catre multi, « avertismente » pentru soarta planetei si a oamenilor (a doua venire a lui Hristos), se va vedea in septembrie anul viitor.

luna insangerata - priveliste
luna insangerata – priveliste

Ca si dupa alte date considerate ca « fatidice » pentru destinul oamenilor, probabil ca viata isi va urma cursul si dupa 15 aprilie 2014, si dupa septembrie 2015, cu bune si rele, depinde de fiecare daca astfel de « avertismente » cosmice vor conduce la o « trezire » care sa faca din lumea noastra o realitate pe placul Celui care ne-a creat. Altfel, intr-o societate din ce in ce mai scindata, mai macinata de conflicte, saracie, imoralitate, de amenintari si pericole de tot felul, la nivel individual si colectiv, perspectiva « Judecatii » finale, a « Zilei de pe urma », ca sa citam titlul unui cunoscut roman al lui Ernest Sabato, pare a fi singura « solutie », pentru un nou « Inceput ». Ce ii impiedica, oare, pe oameni sa aleaga Binele si nu Raul, Frumosul si nu Uratul, Armonia si nu Haosul, Lumina si nu Intunericul ? Sa se fi pierdut definitiv « scanteia » divina din noi ?…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.