Zona Luna Şes reprezintă, cu siguranță, cel mai pitoresc loc al judeţului Satu Mare. Mediatizată în ultimii ani datorită lucrărilor de modernizare care avansează foarte greu, această zonă a fost uitată de mai marii din turism pentru prea mulţi ani. Situată în apropierea oraşului Negreşti Oaș, mai exact la 5 km de centrul acestuia, accesul făcându-se pe un drum anevoios, lucrările de modernizare ale acestuia bătând pasul pe loc de 4 ani încoace.

inprejurimi-partia-de-schi-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

De la drumul naţional care intră în localitatea Negreşti Oaș, o luaţi la dreapta înainte de staţia Petrom, drumul asfaltat terminându-se însă după 3 km. Cum aţi ieşit de pe drumul bun, vi se iveşte pârâul Talna, pe cursul căreia veţi tot merge în amonte, când pe o parte, când pe cealaltă.

După încă 2 km, ajungeţi la o intersecţie, fie că o luaţi la stânga, fie la dreapta, tot peisaje maiestoase veţi întâlni, iar înspre stânga ajungeţi direct în Şes, fără alte ocolişuri. Dacă viraţi la dreapta, ajungeţi pe Brada, cum spun localnicii, o zonă nu foarte largă însă deosebit de frumoasă, aici regăsindu-se o autentică păstrăvărie, loc de popas şi numai bun pentru a vă desfăta cu bunătăţile culinare ale Ţării Oașului.

panorama-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

Urcând mai în amonte, drumul şerpuieşte până la circa 750 de metri altitudine, ajungând până sub viitoarea pârtie de schi. Din acest loc, se iveşte vârful Pietroasa, mare atenţie însă, deşi pare foarte aproape, traseul până pe acoperişul zonei însumează mai bine de 4 ore.

Urmaţi cu grijă traseul marcat şi nu vă abateţi în zone nemarcate, în acest areal mişună mistreţi şi chiar urşi. Deşi drumul e destul de anevoios, efortul vă va fi răsplătit pe deplin, peisajul care este accesibil la 1200 de metri altitudine fiind unul sublim. Dacă nu dispuneţi de tonusul fizic necesar pentru o asemenea ascensiune, este mai potrivit să vă delectaţi cu frumuseţile naturale disponibile în apropierea drumului.

partia-de-schi-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

De aici, se coboară spre Luna Şes, mare antentie însă la drumul pietruit şi la curbele foarte strânse. În scurt timp, veţi remarca pe dreapta o bisericuţă de lemn, mai coborâţi puţin şi apoi o luaţi la stânga, având pârâul Talna în dreapta dumneavoastră. Încă 1 km şi ajungeți la km zero al zonei Luna Şes.

Din păcate, aici nu sunt prezente pensiuni sau restaurante, aşa cum ar fi normal într-o zonă care se doreşte a fi turistică şi de multe ori se pronunţă cu o calmitate enervantă expresia km 0 al turismului sătmărean. Luaţi o pătură şi vă aşezaţi pe iarba verde în apropierea Talnei ce are mereu ceva de şoptit.

telecabina-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

Da, fără doar şi poate, zona este de o frumuseţe pură, nealterată, pădurea virgină fiind în elementul ei. În Şes, cum spun oşenii, timpul parcă este din alte vremuri, pe alocuri vezi căsuţe vechi fără electricitate sau alte utilităţi, folosite de cei care veneau la strâns de fân vara sau cu oile.

Să nu mai vorbesc de izvoarele de apă minerală din zonă, gustul borcutului, aşa cum numesc localnicii această apă, fiind exraordinar. Puţini ştiu că, în perioada interbelică, această apă era îmbuteliată şi trimisă peste ocean, în SUA.

instalatie-pentru-telecabina-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

Din păcate, cel mai important izvor mineral este lăsat în paragină, dezinteresul autorităţilor locale fiind total. Pârâul Talna oferă şi posibilitatea de a pescui, cel puţin mai în amonte fiind prezenţi şi ceva păstrăvi. Nu înţelegem cum o asemenea zonă cu potenţial turistic nu a fost valorificată în cei 20 de ani de democraţie.

Ciudat e faptul că vara e plin de lume care vine la picnic, marea majoritate fiind doar localnici. Totuşi, frumuseţea pădurii şi faptul că drumul forestier face legătura cu judeţul Maramureş, câteva cărări ducând până în zona Blidari-Firiza, a stârnit interesul echipelor de moto-cross din străinătate.

intrare-spre-partia-de-schi-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

În această vară, am avut plăcerea să întâlnesc cel puţin 20 de echipaje care au venit cu maşini de asistență, cu trailere şi cu motociclete potente, pădurea vuind de sunetul motoarelor. Păcat că nu au un loc amenajat de campare, doar păstrăvăria de care am vorbit unde se poate lua o masă caldă.

vedere-spre-partia-de-schi-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

În ciuda faptului că zona Luna Şes oferă o incursiune minunată în natură, peisaje montane care ne trezesc admiraţia, izvoare de apă minerală, locuri perfecte pentru recreere, va trece multă vreme până când vom putea ajunge aici pe un drum normal, nu pe hârtoape desfundate şi până când zona să fie amenajată.

telecabina-schi-schi-din-luna-ses-judetul-satu-mare.jpg

Nu înţelegem cum, din gură şi pix se poate spune că este zona cu potenţial turistic ridicat şi, practic, să nu se vadă nimic. Ce să mai spunem că instalaţia telescaunului este achiziţionată de câţiva ani şi rugineşte în aer liber.

Ne mândrim cu o zonă minunată, însă, din păcate, cei care o administrează și care ar trebui să folosească banul public într-o măsură costructivă risipesc tot ce Dumnezeu ne-a dăruit.Totuşi, dacă vreţi să vă bucuraţi de un colţ de paradis montan, de aer curat şi de un traseu montan care culminează în privelişti magnifice, Luna Şes vă aşteaptă întotdeauna, indiferent de anotimp.

Lucrările de modernizare, deși întârziate, sunt esențiale pentru a facilita accesul și a îmbunătăți experiența vizitatorilor, promițând transformări care vor atrage mai mulți turiști în viitor. Luna Șes oferă oportunități excelente pentru drumeții, ciclism montan și observarea naturii, fiind un punct de plecare ideal pentru aventuri în aer liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.