Orice instrument de observare a Lunii de pe Pamant vom folosi, indiferent cat de profesional este acesta sau nu, cu siguranta vom observa ca Luna are cratere, foarte multe cratere, care ii confera o imagine aparte, practic nu prea putem vedea o portiune fara crater pe toata suprafata Lunii. Asa cum am explicat si pe parcursul altor articole, craterele Lunii s-ar fi format in urma ciocnirii cu mai multi asteroizi si meteoriti ce existau in spatiu inca inainte de formarea sistemului nostru solar. Oamenii de stiinta au aproximat pana in prezent ca Luna are mai bine de 300 de mii de cratere cu lungime de peste un kilometru iar asta numai pe partea pe care noi o putem observa de pe Pamant.
Denumirea craterelor Lunii a fost realizata in urma descoperirii lor, desigur fiecare crater avand numele celui care l-a dscoperit. Se pare ca la Poli sunt cele mai putin luminate si foarte reci cratere. Componentele unei astfel de forme de relief sunt destul de simple, un crater fiind alcatuit din pereti, deci laturile sale si din podea, aceatsa fiind asa zisa baza. Partea superioara poarta denumirea de buza. De cele mai multe ori in cazul in care un obiect strain de pilda un meteorit interactioneaza cu suprafata Lunii, ramasitele sale sunt impinse inafara, acestea fiind numite resturi de coliziune, ele fiind eliberate in dunga, astfel incat razele pot fi lesne vazute cum inconjoara un crater.
Marimea cratelor de pe Luna difera foarte mult, avandin vedere ca cele mai mici au marimea unei grefe iar cele mai mari au un diametru de mai bine de 200 de kilometri. Insa cat de mare poate sa fie un crater ne poate spune numai energia coliziunii deci puterea cu care un asteroid loveste Luna. S-a observat ca unele cratere au o forma mai ascutita, constanarea fiind ca acestea sunt de regula mai tinere, deoarece cele erodate sunt mai putin adanci.
Craterele de pe Luna sunt impartitre in cinci mari categorii, in functie de zona in care acestea se afla si astfel avem: Craterele din zona centrala, Craterele din Polul Nord, Craterele din Polul Sud, Craterele din Vest si Craterele din Est. In continuare le vom enumera in limita posibilitatilor pe fiecare, cu mentiunea ca toate si-au luat numele atat dupa vedete, cat si dupa oameni de stiinta, inventatori, descoperitori, astronomi, un crater foarte celebru fiind de langa Posidonius, numit craterul Michael Jackson.
Craterele de la Polul Nord sunt mai rare, avand in vedere pozitionarea, aici gasim mai degraba mari intregi de lava care au acoperit zonele, cat si recent descoperita gheata de apa. Cele mai spectaculoase cratere din partea de Nord a Lunii sunt Euxodus si Aristoteles, primul avand 87 de kilometri si cel de-al doilea avand 67 de kilometri, craterul Platon care are 101 kilometri, Archimedes care are 83 de kilometri, iar in aceasta lista putem incadra si craterul Sinus Iridium care insa cu timpul a fost acoperit cu lava.
Partea de Sud a Lunii se afla pe un teren mai putin accesibil, acolo fiind foarte multe accidentari, iar craterele apar aproape ca si munti. Desigur ca lumina de la Soare ajunge foarte greu in zona polara, iar mediul care rezulta este unic si impresionant. In sud cratere au dimensiuni foarte diverse, ele fiind mult mai vechi, iar unul dintre cele mai impresionante este craterul Tycho, acesta putand fi vazut chiar si cu ochiul liber sau cu un observator regular. Totusi putem mentiona si craterul Clavius, un crater care se pare ca formeaza un fel de spirala pentru care si alte cratere in interiorul sau. Si craterul Shiller este la de fel de notabil
Schiller este un alt crater interesant pentru mine, din cauza formei lui alungite asemanatoare cu a unei rame.in partea de Sud a Lunii avem prezenta o singura Mare, numita Nubium, aceasta fiind destul de mare ajungand pana la Pitatus, un crater din zona respectiva. Sudul Lunii este deasemenea lipsit si de munti, despre care se spune ca ar fi fost prezenti insa cu timpul au fost distrusi de nenumaratele ciocniri.
Craterele zonei de est, cele mai mici desigur, ale Lunii sunt in numar foarte mare dintre care amintim: , Fracastorius, Fredholm, Goclenius, Furnerius, Gauss, Gardner, Geminus, Greaves, Gilbert, Gutenberg, Hahn, Hase, Hall, Humboldt, Holden, Isidorus, Hypatia, Jansen, Kapteyn, La Perouse, Kastner, Lame, Lawrence, Langrenus, Leakey, Lick, Legendre, Lindbergh, Littrow, Lindenau, Ching-Te, Cleomedes, Cepheus, Clerke, Condorcet, Colombo, Cook, Cyrillus, Crozier, d’Arrest, Daniell, Dalambre, Dawes, Dionysius, Da Vinci, Debes, Dubiago, Fabbroni, Eimmart, Fermat, Firmicus, Franklin, Lohse, Lucian, Lubbock, Lyell si altele. In zona de est exista si mari iar acestea sunt: Mare Fecunditatis, Mare Nectaris, Mare Anguis, Mare Crisium, Mare Serenitatis, Mare Spumans, Mare Undarum, Mare Tranquillitatis. Desigur, se poate observa ca in cadrul zonelor de est cat si de vest, Luna are forme de relief mult mai importante, iar in acest caz putem mentiona si o serie de munti: Mons Argaeus, Montes Taurus, Montes Pyrenaeus, Montes Secchi, Mons Vitruvius cat si alte forme de relief: Rupes Altai, Sinus Successus, Sinus Asperitatis, Sinus Concordiae, Lacus Somniorum, Sinus Amoris, Palus Somni si Vallis Palitzsch.
Partea de vest a Lunii este asa zisa parte vizibila sau partea luminoasa, fiind fata care nu isi schimba niciodata pozitia. Aici avem o vale destul de intinsa, acoperita de Oceanus Procellarum, un atuu foarte important al acestei zone. Impresionant este craterul Byrgius, care nu are o marime foarte mare, el fiind de numai 7 de kilometri, insa din acesta pornesc foarte multe raze de culoare alba, care se intind pe o distanta de peste 400 de kilometri.
Craterele zonei de vest a Lunii, in functie de importanta lor, sunt si ele in numar foate mare insa vom aminti doar: Agatharchides
Angstrom, Aristarchus, Aston, Bessarion, Brayley, Briggs, Cardanus, Cavelerius, Clausius, Cruger, Damoiseau, Damey, Darwin
De Vico, Diophantus, Dunthome, Eddington, Encke, Euler, Fontana, Freres, Galilaei, Herigonius, Henry, Hermann, Inghirami, Kies, Konig, Krafft, Krieger, Kuiper, Lagrange, Lamarck, Lavoisier, Lepaute, Liebig, Lohrmann, Maestlin, Marius, Milichius, Nielsen, Palmieri, Ramsden, Rocca, Russell, Schiaparelli, Seleucus, Sirsalis, Struve, Ulugbek, Vaisala si multe altele. Cele mai importante mari ale zonei de vest a Lunii sunt: Mare Cognitum, Mare Insularum si Mare Imbrium. Muntii din aceasta zona sunt: Montes Agricola, Montes Riphaeus, Montes Harbinger, Mons Delisle si Mons Vinogradov.