Lupul rosu (Canis rufus) este cu siguranta cea mai rara specie de lupi. La inceputul sec. al XX-lea ea a fost distribuita larg in sud-estul Statelor Unite ale Americii, insa omul a contribuit la distrugerea aproape totala a acestei specii.

In anul 1970 cercetatorii au ajuns la concluzia ca lupul rosu a disparut ca specie pura, din cauza imperecherii cu coiotii. Totusi un numar mic de exemplare a fost introdus in gradinile zoologice, unde s-au creat conditii de reproducere a lor. Dintre acestea o parte au fost eliberate in natura, in Carolina de Nord, iar numarul lor a crescut la 300 de exemplare.

Aceste animale carnivore traiesc in haite la fel ca lupul cenusiu, populeaza in special regiunile muntoase, mlastinoase si padurile. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1-1,2 m, inaltimea la greaban de 80 cm, greutatea de 18-41 kg si lungimea cozii de 25-35 cm. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si cantareste mai putin.

Ambele sexe au corpul acoperit cu blana bej cu nuante de negru si cenusiu, mai inchisa pe partea dorsala si mai deschisa pe cea ventrala. Coada este neagra, iar membrele si fata sunt rosiatice. Ca aspect general se aseamana cu lupul cenusiu, dar este mai mic decat aceasta.

Lupul roșu

Lupii rosii sunt pradatori nocturni care traiesc in grupuri mici formate dintr-o pereche dominanta si puii lor de diferite varste. In cadrul grupului relatiile sunt armonioase insa fata de alte animale de prada devin extrem de agresivi. Sunt foarte sociabili intre ei, comunica foarte bine prin limbajul trupului, prin sunete, atingeri si feromoni.

Citește și:  Dinozaurul Juravenator - un vânător iscusit din Jurasic

In perioada de imperechere – care tine din luna ianuarie pana in luna martie – femela din perechea dominanta naste 3-6 pui dupa o perioada de gestatie de 60-63 de zile. Puii sunt alaptati de femela o perioada de 8-10 saptamani, apoi hraniti cu carne de ambii parinti. Ei devin independenti dupa 6 luni si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani. De asemenea, la cresterea si protejarea puilor contribuie toti membrii care fac parte din grupul respectiv. Speranta de viata la lupul rosu este de 4 ani.

Fiind un animal carnivor, hrana sa este alcatuita din iepuri, ratoni, coypu, porci, pui de cerb, etc. In cazuri rare dieta lupului rosu este completata de hoituri, insecte si fructe de padure. La randul lor pot deveni victime ale altor animale de prada, rasi, coioti, aligatori, pasari de parda. Cel mai de temut dusman al lor ramane totusi omul, care a distrus aproape complet aceasta specie.

Lupul rosu face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie.

Video – Lupul rosu (Canis rufus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.