Fie ca ii privim puterile cu un oarecare scepticism, fie ca ne e frica de el, ori ca il iubim, avand in vedere ca lupul este stramosul prea bunului si credinciosului nostru prieten patruped – cainele, trebuie sa cunoastem o serie de lucruri despre acest animal, care poate sa ne dezvolte anumite curiozitati. Despre lup si cele mai importante lucruri ce ii vizeaza habitatul, va vom vorbi in continuare.
- Femelele lup au o greutate mult mai mica fata de masculii lup, ele ajung sa cantareasca cu aproape un sfert din masa totala mai putin fata de mascul. Acest lucru poate este cunoscut la toate femele din toate rasele, insa diferentele variaza simtitor de mult.
- Un lup poate alerga foarte mult, foarte repede si cu stil. Cercetarile arata ca acesta poate sa atinga peste 60 de kilometri pe ora, adesea 70 de kilometri in momentul in care sunt in goana dupa prada.
- Lupul face parte din familia de carnivore Canidae, insa despre el se spune ca este cel mai mare ca si dimensiuni din aceasta familie. Un lup atinge pana la 90 de centimetri in inaltime, greutatea lui variaza pana la 60 de kilograme si poate sa aiba ca si lungime, masurat de la coada pana la nas, chiar si doi metri. Acestea insa sunt cele mai mari dimensiuni inregistrate, desigur vom gasi din aceasta specie si exemplare mult mai mici, chiar daca vorbim despre masculi.
- Cand vorbim despre lupi, trebuie sa luam in considerare toate subspeciile acestuia si toate mediile posibile in care traieste astfel incat sa luam in seama si variatiile. Un lup foarte mare, care depaseste cu mult dimensiunile mentionate anterior, traieste in Canada cat si in Regiunile din Alaska. In aceste zone se gasesc lupi care ajung si pana la 78 de kilograme. Pana in prezent s-a inregistrat capturarea unui lup de 80 de kilograme, cel mai mare de pana acum.
- Cel mai bun mediu de vanatoare pentru lupi este cel inzapezit. Lupii vaneaza la perfectie atunci cand este zapada, deoarece labele lor se pot sunt ajutate astfel pentru o deplasare mai rapida, care nu lasa nici un zgomot sa iasa in evidenta si isi pot ataca mai repede prada.
- O femela foarte mica din specia lupilor are o greutate de doar 10 kilograme, chiar atunci cand ajunge matura, insa ea face parte mai exact din subspecia lupului Arab, fiind inregistrata ca si cea mai mica femela din lume din rasa sa.
- Viata lupilor este foarte mult influentata de habitatul lor si mai ales de inaltimile la care traiesc, de latitudinile la care gasesc. Tot mediul de trai reprezinta si un factor decisiv in variatia greutatii, a inaltimii, dar si in determinarea perioadei de imperechere. Toate acestea cresc odata cu cresterea latitudinii.
- Unele rase de caini au o dantura asemanatoare cu cea a lupilor salbatici. Mai exact acestia au 2 canini, 6 incisivi, 4 molari si 8 premolari care alcatuiesc maxilarul, desigur si 6 incisivi, 6 molari, 2 canini si 8 premolari care alcatuiesc mandibula. Daca au grave probleme ale dintilor lupii pot muri deoarece ei prin intermediul acestora se hranesc, se intretin in viata iar daca nu mai pot vana, sufera de foame pana mor.
- Poate ca si puii de caine au probleme de auz la nastere insa puii de lup sunt dintre animalele care nu pot auzi si nu pot vedea absolut nimic in momentul in care sunt nascuti. Insa la varsta de 2 sau 3 ani, cu aproximatie, lupii ajung la maturitate si isi lasa in urma mama – lup si intreaga familie pentru a-si forma propria familie, ma exact o colonie. Daca traieste in salbaticie un lup atinge varsta de maxim 8 ani, insa daca este tinut captiv atunci el poate trai de pana la doua ori mai mult.
- O muscatura de lup poate sa fie foarte periculoasa mai ales pentru ca ei poarta peste 50 de paraziti mortali dintre care foarte multi cu siguranta sunt letali pentru om.
- Un lup are nevoie in fiecare zi de aproximativ 1100 de grame de mancare pentru a putea trai, deci putin peste un kilogram, insa ei nu se hranesc in fiecare zi. Desi atunci cand vaneaza lupii se indestuleaza suficient cat sa retina si pentru alte zile. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca bizonul de origine americana a fost cel mai voluminos animal pe care o haita de lupi l-a pradat vreodata.
- Ca si in ierarhiile umane, si haitele de lupi au conducatori, mai exact acestia sunt numiti de catre noi perechea alpha, deci masculul si femela dominanti din haita, cei mai puternici si cei mai agresivi. Acestia conduc haita la vanatoare iar in momentul in care captureaza o prada, dupa ce o ucid, tot ei sunt cei care se hranesc primii si cel mai mult. Aceasta pereche alpha isi hraneste inainte de toate puii proprii iar daca mancarea nu ajunge si pentru ceilalti pui, cei din urma sunt lasati lihniti pana probabil mor. Masculul alpha este primul din haita care se imperecheaza, desigur si femela la fel.
- Chiar daca suntem convinsi ca exista destui lupi si niciodata nu va disparea aceasta rasa per ansamblu, trebuie sa fim constienti ca totusi anumite subspecii sunt pe cale de disparitie, iar aici mentionam lupul Mexican, lupul Dingo, cunoscut si sub denumirea de cainele Dingo sau cainele salbatic, lupul Arab si cel Italian.
- Lupul are blana creata in asa fel incat sa nu sufere de frig sau sa nu se imbolnaveasca din cauza umezelii. El are doua straturi, dintre care cel superior care este mai aspru si il apara de umezeala si de alti factori nocivi, mizerie si paraziti, si cel interior sau inferior care il apara deasemenea de umezeala, apa si ii tine de cald, el fiind mult mai pufos, moale si des. La sfarsit de primavara si inceput de vara stratul de blana de la interior este schimbat in fiecare an prin procesul cunoscut deja sub denumirea de naparlire.
- In momentul in care un lup este prins de alti pradatori sau vanat de om, prins intr-o capcana, ori ranit, restul lupilor din haita il omoara. La fel se intampla si atunci cand se da lupta pentru suprematie, pentru dobandirea titlului de mascul sau femela alpha, de multe ori atacatorul ucide invinsul, desi in unele cazuri acesta este alungat din haita.
- Chiar daca la nastere puii de lup au mai toti culoarea la ochi de un albastru cenusiu, unii o pastreaza chiar si la maturitate, desi sunt cazuri foarte rare. De regula culoarea ochilor unui lup la maturitate este de portocaliu sau un auriu galbui.