Madagascar este una din acele „lumi pierdute” unde turiștii îndrăzneți pot merge zile în șir fără să întâlnească nici un alt om, înconjurați fiind doar de un piesaj demn de poveste.

Aflată în Oceanul Indian, în apropierea coastei de sud-est a Africii, Madagascar este a patra insulă din lume ca mărime, cu o suprafață de 587.040 de kilometri pătrați, după Groenlanda, Noua Guinee și Borneo. Insula prezintă o diversitate uimitoare de specii de plante și animale ce au evoluat după desprinderea de continentul african (aproximativ acum 2 milioane de ani în urmă), ce nu se găsește nicăieri altundeva în lume.

Madagascar1

Ea are un platou muntos central și câmpii de coastă. Cel mai înalt munte din Madagascar este Maromokotro cu o înălțime de 2.876 de metri. În partea estică a insulei întâlnim și o pădure tropicală.

Din cele 9 specii de baobab, 6 le întâlnim doar în Madagascar. Baobab-ul este copacul reprezentativ al insulei ce poate trăi și câteva mii de ani ajungând la înălțimi de 30 de metri.

În Madagascar găsim două anotimpuri. Începând din noiembrie și până în aprilie vremea este foarte călduroasă și ploioasă iar din mai și până la sfârșitul lunii octombrie începe un anotimp mai răcoros și secetos.

Timp de secole a fost cunoscută drept „Marea Insulă Roșie” pentru solul său de culoare roșiatică. Capitala se află la Antananarivo și găzduiește aproximativ 2 milioane de locuitori din totalul de peste 23 milioane de locuitori ai țării.

Madagascar este considerată ca fiind una din cele 17 țări megadiverse ale lumii, ele reprezentând locul unde se găsește ce mai mare biodiversitate a lumii. Peste 70% din cele 250.000 de specii sălbatice întâlnite în Madagascar nu se găsesc nicăieri altundeva în lume. În același timp, 90% din cele 14.000 de plante native ale țării sunt întâlnite doar acolo.

Lemurul, una din cele mai cunoscute specii de animale din Madagascar, se găsește doar pe această insulă. Din 2012, există doar 103 specii și sub-specii de lemuri iar majoritatea sunt considerate rare sau chiar pe cale de dispariție. Mai multe specii de lemuri, între care și lemurul gigantic, au dispărut în trecut în principal din cauza defrișărilor extinse.

Ecologia unică a Madagascarului i-a determinat pe unii oameni de știință să se refere la insulă ca la „al optulea continent” al lumii. Madagascar are al treilea cel mai mare sistem de recif de corali din lume, reciful de corali Toliara din largul coastei de sud-vest.

Până în secolul al XVII-lea pe insulă se întâlnea una din cele mai mari păsări din lume numită pasărea elefant. Pasărea elefant făcea parte din familia Aepyornithidae și putea să ajungă la o înălțime de 3 metri și la o greutate ce varia între 350-500 de kilograme.

Primii coloniști au fost de origine africană și asiatică iar 18 grupuri etnice distincte au apărut, derivate fiind dintr-un amestec african și malayo-indonezian. Caracteristicile asiatice sunt predominante la oamenii din zonele muntoase centrale, în timp ce oamenii de pe coastă prezintă caracteristici ale originii africane.

Cea mai mare parte a populației depinde de agricultura de subzistență pe bază de orez și vite iar cele mai mari exporturi sunt cele de cafea, vanilie și fructe de mare. Madagascar este unul dintre cei mai mari exportatori de vanilie din lume. În momentul de față, țara oferă jumătate din producția mondială de safire și produce multe alte pietre semi-prețioase.

Dominația colonială franceză a început în anul 1896, independența venind abia în 1960. Așa se face că pe lângă limba malagasy, franceza este cea de-a doua limbă oficială a țării. În 1990 după aproape 20 de ani de marxism, Madagascar a ridicat interdicția existenței partidelor de opoziție iar un nou președinte a fost ales în 1993.

Alegerile din 2001 au dus la o perioadă de tulburări civile, ce au durat mai multe luni, până când Marc Ravalomanana a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale. Ravalomanana a reușit să mai câștige un mandat în 2006 dar în 2009, lupta pentru putere îl determină să demisioneze în locul lui venind la putere Andry Rajoelina.

Madagascar11

De la venirea la putere a lui Rajoelina țara a intrat în criză economică și politică, fapt ce a dus la suspendarea Madagascarului din Uniunea Africană și din Comunitatea de Dezvoltare Sud Africană. De asemenea, și ajutoarele de la diverși donatori au fost suspendate.

În decembrie 2013 au avut loc alegerile prezidențiale și parlamentare, președinte devenind Hery Rajaonarimampianina. Odată cu noile alegeri se întrevede o ieșire din criză și apariția unor schimbări.

Banca Mondială a estimat că aproximativ 92% din populație trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi. Sărăcia și competiția pentru terenurile agricole au pus o mare presiune asupra pădurilor, care și așa se află într-o diminuare continuă. Tăierea pădurilor pentru crearea de mai mult spațiu pentru agricultură pune în pericol fauna sălbatică unică a Madagascarului care reprezintă cheia pentru industria turistică aflată în curs de dezvoltare.

Chiar dacă există multe locuri frumoase și interesante în toată lumea, Madagascar este cu siguranță unul din cele mai uimitoare. Varietatea și abundența animalelor și plantelor o fac un loc interesant atât pentru vizitat cât și pentru studiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.