Cand spunem Marrakech, ne gandim, aproape inevitabil, la culoarea predominanta a acestui superb oras, odinioara capitala a Marocului, si anume la arzatorul rosu al solului local, culoare care, intr-un joc fascinant de lumini si umbre, creeaza impresia ca toate constructiile din acest oras s-ar fi ridicat din strafundul pamantului. Nu e de mirare ca Marrakech este considerat unul dintre cele mai frumoase si, in acelasi timp, speciale orase din intreaga lume; legende si povesti cu adevarat captivante, istorie si arta, acestea nu sunt decat cateva motive pentru care acest oras din Maroc ar trebui vizitat de cei care iubesc autenticitatea si, nu in ultimul rand, cultura araba in toata splendoarea sa.
Una dintre multele legende ce au fost vehiculate de-a lungul timpului in jurul constructiilor din Marrakech spune ca, atunci cand sultanii dinastiei Almohad au ridicat, undeva prin secolul al XII-lea, moscheea Koutoubia (una dintre cele mai mari din Africa si principalul punct de reper al orasului Marrakesh), aceasta structura a fost construita chiar in inima asezarii din care a curs atat de mult sange incat celelalte ziduri si, bineinteles, peretii moscheii au ramas patate pentru totdeauna.
Este vorba despre impresionanta Madrassa Ali ben Youssef, ce a fost ridicata prin secolul al XIV-lea. Initial, s-a dorit ca aceasta constructie sa serveasca drept scoala de teologie si de drept islamic, insa, pe parcursul existentei sale, scopul sau s-a schimbat. E drept ca a fost printre primele scoli din tara si, totodata, cea mai mare, educand, in vremurile sale de glorie, nu mai putin 800 de elevi. Mai tarziu insa, si anume in secolul al XIV-lea, Madrassa Ali ben Youssef avea sa fie supusa unor lucrari de reconstructie la comanda lui Abdullah el Ghallib, care facea parte din dinastia saadiana (arabi din sudul Marocului, care pretindeau ca descind din profetul Mohamed).
Istoria dinastiei saadiene in orasul Marrakech se incepe inca din anul 1525, cand aceasta i-a inlaturat pe sultanii domnitori si i-a invins decisiv pe portughezi; se pare ca acestia din urma ar fi pus la cale o asa numita cruciada, impotriva dinastiei saadiene, in anul 1578, numai ca planurile lor nu s-au materializat nicicum in inlaturarea dinastiei saadiene, ba dimpotriva, portughezii ajungand, in cele din urma, sa fie inlaturati definitiv din oras. Revenind la colegiul Madrassa Ali ben Youssef, trebuie mentionat ca acesta a fost botezat astfel in onoarea sfantului musulman Sidi Youssef Ibn Ali.
Este considerata una dintre cele mai frumoase constructii din Marrakech, indeosebi pentru superbele sale decoratiuni saadiene, probabil creatie a unor mestesugari, care au fost adusi special din Spania, pentru a ajuta la impodobirea constructiei. Si bineinteles ca acest colegiu dispune si de mici chilii ce apartin elevilor, acestea gasindu-se in jurul unei curti centrale, cu un bazin sub cerul deschis. Ba, mai mult decat atat, colegiul mai dispune si de o sala de rugaciune, inteligent construita, respectiv proportionata.
Ceea ce atrage atentia pentru prima oara sunt, fara discutie, peretii ce sunt inveliti in placi ceramice, formand mozaicuri. De fapt, edificiul este decorat si cu arcade din stuc si ornamente sub forma conurilor de pin, imaginea fiind completata de texte din Coran. Se pare ca elevii mai studiau si la moscheea Ben Youssef, aflata in imediata apropiere a colegiului; si aceasta moschee ar fi fost reconstruita de saadieni tot undeva prin secolul al XIX-lea. In ciuda faptului ca acest colegiu este deschis publicului larg, pentru a fi vizitat, turistii care nu sunt musulmani nu au voie sa intre.
Au existat destul de multe voci care au cerut ca aceasta restrictie sa fie ridicata, cu atat mai mult cu cat Marrakech este un oras turistic, vizitat indeosebi de europeni, multi dintre ei fiind crestini. In sfarsit, pe langa Madrassa Ali ben Youssef, in acest oras, turistii mai pot vizita si mormintele sultanilor saadieni, dar si ruinele Palatului El Badi. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca turistii, care aleg acest oras din Maroc, se gandesc la Marrakech ca la o stare de spirit, o cultura araba de sine statatoare, ei venind aici mai mult pentru a face parte, pentru o perioada determinata, dintr-o lume pe care nu o cunosc deloc. Tocmai de aceea aceasta este o destinatie preferata de multi europeni, sa nu mai mentionam de superbele privelisti ce le ofera orasul Marrakech.