In general magarul este un animal salbatic care face parte din acelasi gen Equus ca si zebra si calul, insa se deosebeste de acestea prin anumite caracteristici unice. Ca si magarii salbatici din Asia si magarul salbatic african este un animal masiv si dragut, are corpul mai mic decat un cal si chiar decat o zebra, are lungimea corpului de 2-2,3 m, inaltimea la greaban de 1,1-1,4 m si greutatea de 200-230 kg.
Este o specie rara iar arealul sau este alcatuit din regiunile cu deserturi stancoase din Africa de Sud, la sud de Sahara, unde prin coloritul corpului in tonuri de gri fuzioneaza aproape perfect cu nuanta nisipului astfel incat deghizarea sa este excelenta, poate trece aproape neobservat. Unele exemplare au ajuns pana in zonele cu pajisti fertile din Somalia, Etiopia si Sudan, unde isi gasesc mai usor sursa de hrana.
Masculul si femela se aseamana foarte mult, la aceasta specie nu exista un dimorfism sexual pronuntat. Magarul salbatic african are capul masiv, corpul frumos si robust, coada asemanatoare ca la vaci, lunga de 45 cm, cu un pamatuf de par lung si de culoare neagra la varf. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, copitate, zvelte, perfect adaptate la mersul pe teren uscat, nisipos sau cu roci.
Toate cele patru membre sunt acoperite de par ce formeaza un desen de culoare in dungi transversale in alb, negru si maro doar pe partea exterioara a acestora, pe partea interioara astfel de benzi nu apar niciodata. Vara intregul corp este acoperit de o ,,haina” paroasa in nuante gri-cenusii-galbui pe partea dorsala si mai deschise albicioase pe partea ventrala. In timpul iernii culoarea de pe spate este in nuanta gri-rosiatica. Coama este dreapta, scurta, alcatuita din par aspru si lung, intotdeauna cu marginea neagra si fara breton.
Urechile sunt destul de lungi, se aseamana cu cele de la ponei. Ochii sunt mari si blanzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, privirea ca la cai, pupilele alungite, iar irisul de culoare maro-inchis. Acuitatea vizuala excelenta si auzul fin ii ofera avantajul sa depisteze imediat orice dusman de la distanta destul de mare. Vederea este perioculara, foarte buna ziua dar si pe timp de noapte. Are capacitatea de a localiza sunetele indreptand urechile in directia respectiva fara a intoarce capul.
Speranta de viata la magarul salbatic african este mai mare decat a unui cal, de aproximativ 20-25 ani. Aceste animale sunt perfect adaptate la habitatul arid si uscat in care traiesc, la temperaturile ridicate care pot depasi valoarea de 50 de grade, la seceta si foamete. Sunt animale sedentare, traiesc in grupuri de 7-14 exemplare si au obiceiul sa se deplaseze lent pentru a-si cauta hrana.
Pot bea apa o data la 3 zile, iar hrana lor este formata din iarba, seminte de plante erbacee, cereale, ramurele fragede de arbusti, pe care le taie cu dintii puternici ai maxilarelor. Au obiceiul sa isi caute hrana dimineata si seara, iar in timpul zilei sa se odihneasca. Comunicarea intre exemplare se face prin nechezaturi sau anumite zbierete groase si puternice, caracteristice, pe care le emit mai ales masculii intre ei.
In perioada de imperechere care are loc in lunile de primavara masculii nu sunt atat de agresivi intre ei ca la alte specii de magari, zebre sau cai. Au un instinct teritorial destul de accentuat, isi marcheaza zona prin balegar si nu lasa vreun intrus sa se apropie. Femela are o perioada de gestatie de 12-13 luni dupa care naste un singur pui. Acesta este destul de bine dezvoltat, astfel incat doar la cateva ore dupa nastere reuseste sa se ridice pe cele patru picioare si sa-si urmeze mama. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 4 ani, iar femelele mai repede, la 3 ani.
Magarul salbatic african are denumirea stiintifica de Equus africanus, face parte din ordinul Perissodactyla, familia Equidae si este o specie in pericol grav de disparitie, numarul de exemplare este mic, in jur de 500. In prezent se incearca salvarea speciei prin reproducerea ei in gradinile zoologice. Cel mai mare si mai frumos magar salbatic este specia Equus hemionus care traieste la altitudini de pana la 4900 m, pe platoul inalt al Tibetului.
Video- Magarul salbatic african (Equus africanus):