iluzionistMagia atrage si a atras publicul dintotdeauna pentru ca a reusit sa infaptuiasca lucruri imposibile in fata unui public intreg. Este ea insa adevarata sau este doar o iluzie sau o inselatorie cu care sunt oamenii pacaliti cu sau fara voia lor?

Puterea magica este de fapt o arta a manipularii aspectelor realitatii prin intermediul puterilor supranaturale sau al ocultelor, partea sa tehnica si cea care este folosita in public si in spectacole fiind o intreaga arta a preformantei care se bazeaza pe iluzii si pe distragerea eficienta a atentiei publicului in asa fel incat acesta sa creada ca adevarate puteri oculte se afla la baza evenimentelor incredibile care se petrec pe scena.

Trucurile magice si iluziile fac parte din maga iluzionista care se desfasoara la scena deschisa si care este de fapt un cumul de tehnici, planuri si numere de iluzionism ce se bazeaza pe viteza, profesionalism si manipulare pentru a obtine reactii din partea spectatorilor.

Cei care nu cred in magie sunt cei care au recurs la stiinta si psihologie pentru a realiza „magia” spectacolului atat de cunoscuta si iubita in lume. Magicienii de entertainement exista in prezent peste tot: la televizor, in cadrul serialelor, pe scene de teatru, in spectacole, pe strada, la petreceri si evenimente sau chiar si in cercul de prieteni. Fiecare persoana a incercat la un moment dat sa efectueze un numar de iluzionism care sa ii atraga pe ceilalti in fel si chip, unii fiind destul de abili incat sa reuseasca acest lucru in timp ce altii au avut mai mult ghinion si au fost descoperiti in fapt.

Magia iluzionista se invarte in jurul unui numar de efecte dorite in cadrul numerelor de spectacol. Disparitia este unul din cele mai populare efecte, in cadrul acesteia magicianul facand in asa fel incat un obiect sau o persoana de pe scena dispare. In cazul producerii, magicianul „creeaza” un obiect sau un numar de obiecte ori persoane din nimic.

Restaurarea este efectul care pune impreuna disparitia si productia, in cadrul acestui numar magicianul distrugand un obiect sau o persoana ori un animal pentru ca mai apoi acestea sa fie readuse la starea initiala. Magia transformarii este realizata de magicianul care pare a transforma un obiect sau o persoana ori un animal intr-altul.

Escapistii sunt unii dintre cei mai populari magicieni pentru ca acestia se inchid de buna voie in mecanisme periculoase din care nu ar putea sa scape fara ajutor si reusesc sa iasa din acestea intr-un timp record, in mod spectaculos. Teleportarea este efectul prin care magicianul muta un obiect dintr-un loc in altul sau muta doua obiecte unul in locul celuilalt, caz in care acest efect este numit transpozitie.

Efectul de levitatie este unul dintre cele mai spectaculoase, in cadrul acestuia tehnicile folosite de magician permitand ca obiecte sau persoane sa „leviteze” in mod evident in aer. Predictia este efectul prin care magicianul prezice alegerea unui spectator sau rezultatul unui eveniment aparent imposibil. In urma penetrarii, magicianul reuseste sa strapunga un obiect sau o persoana cu un altul, pentru ca mai apoi sa arate ca persoana ori obiectul strapuns este neatinsa.

Magia spectaculoasa are succes pentru ca cei mai mari magicieni din lume si-au pastrat secretele meseriei si nu au dezvaluit tehnicile lor decat discipolilor celor mai credinciosi. Pastrarea secretului magiei profesionale prezerva misterul magicienilor in timp ce expunerea tehnicii ucide intregul numar si ii taie din spectaculozitate.

Exista in lume organizatii de magicieni profesionisti in care este necesar un juramant prin care magicianul care adera jura sa nu isi dezvaluie tehnicile de iluzionism nimanui din afara organizatiei la care adera. Fratia Internationala a Magicienilor si Societatea Magicienilor Americani sunt cele mai populare si vechi astfel de adunari profesionale in care cativa dintre cei mai cunoscuti si spectaculosi magicieni ai timpului au activat (Houdini, David Copperfield).

magieTipuri de magie

Magicienii stiu o multime de trucuri din mai multe genuri de magie, insa se bazeaza in general pe un anume gen. Magia iluzionista poate fi de mai multe feluri, in functie de efectele care se cer si care sunt oferite in timpul numarului de magie. Astfel, pot fi observate urmatoarele genuri de magie:

 • Magia pe platforma este cea in care un mare public este pus in fata unei scene. In acest gen sunt incluse manipularea cartilor de joc, a bilelor, a pasarilor si cainilor, a materialelor de matase si a franghiilor. Channing Pollock si David Abbott, impreuna cu Jeff McBride, sunt ce mai cunoscuti magicieni care fac acest fel de truc.
 • Iluziile pe scena se fac pentru publicul mare si necesita un echipament masiv si animale exotice. David Copperfield si Siegfried si Roy sunt cei mai cunoscuti astfel de iluzionisti.
 • Micromagia este efectuata mai aproape de public pentru ca implica utilizarea unor obiecte mici precum cartile de joc, monezile si cutiile mici.
 • Matemagia este cea care combina trucuri de iluzionism cu matematica si este folosita de mentalisti si magicieni pentru petrecerile copiilor.
 • Mentalismul este genul prin intermediul caruia magicianul ii convinge pe cei din audienta ca are puteri speciale precum citirea mintii, controlul mintii si prezicerea.
 • In escapologie accentul este pus pe abilitatea magicianului de a scapa din medii inchistate si ostile intr-un timp record. Harry Houdini este cel mai cunoscut magician specializat in astfel de iluzionisme.
 • Stiintele teatrale sunt cele prin care magicianul simuleaza fenomene spirituale pe care le accentueaza cu efecte teatrale.
 • Trucurile magice online necesita folosirea unui calculator, acesta tinand locul magicianului. Unele astfel de trucuri se fac cu ajutorul cartilor, altele cu algoritmi matematici sau geometrie.
 • Magia pentru copii este facuta, evident, pentru a-i satisface si uimi pe copii. Acestea includ trucuri comice si simple insa care sunt spectaculoase pentru copii.
 • Trucurile magice de pe strada sunt un hibrid de magie prin care tinerii magiceni incearca sa atraga publicul prin trucuri magice impresionante realizate cu ce le cade acestora la indemana.
 • Trucurile gospel sunt folosite pentru a atrage publicul spre educatie, credinta si acceptare.
 • Trucurile bizare de magie se indreapta spre latura horror, mistica si fantastica a magiei si implica teme ciudate si infricosatoare.
 • Magia socanta este cea care cauta sa socheze publicul si isi trage numerele din circ (inghitirea de sabii, lame, inteparea cu ace lungi, sfori prin gat si limba sau nas).
Citește și:  Care este insemnatatea Floriilor?

Iluzionismul si genurile sale sunt insa folosite si de sarlatani care reusesc sa pacaleasca publicul influentabil si castiga astfel sume de bani fara a avea niciun talent in acest domeniu. Secretele cele mai importante ale numerelor de magie raman, astfel ca, daca toata lumea stie de anumite trucuri, este pentru ca acestea sunt simple si vechi, sau pentru ca ele nu mai sunt atat de surprinzatoare pentru public si nu mai ridica interesul acestuia precum se intampla in cazul trucurilor extreme.

Magia si vrajitoria

La polul opus al magiei sta manipularea realitatii prin mijloace supranaturale sau mecanica clasica. Acest tip de magie supranaturala este facut in secret si izolare si este privit cu scepticism.

Istoria magiei

Magia isi are radacinile in mai multe colturi ale lumii concomitent, in Antichitate fortele supranaturale fiind respectate. In Egipt si Mesopotamia exista dovezi ale existentei si practicii magiei, iar in Grecia misticismul religios avea si componente magice, desi magiile erau vazute ca si indeletniciri negative pentru ca erau aduse din alte parti ale lumii.

In Evul Mediu, magia incepea sa fie descurajata de biserica, insa se practica in popor, iar aceasta activitate a dus si la aparitia grimoarelor ce prezentau demoni si ingeri.

magie supranaturalaIn perioada Renasterii, odata cu evolutia tehnologiei, magia a fost pusa in umbra si a devenit o activitate oculta. Cele sapte arte magice au fost chiar interzise in secolul XV. Odata cu Barocul, vrajitoria s-a impartit in ocultism, superstitie si stiinta naturala, insa in secolul XVII, odata cu era ratiunii au inceput judecatile vrajitoarelor si torturarea acestora.

In timpul romanticismului insa, actele magice au fost acoperite sub denumirea de experimente stiintifice. Pe la sfarsitul secolului XIX, magia a redevenit o moda si a reusit sa renasca datorita curentului simbolist. Majoritatea organizatiilor magice supranaturale se bazeaza pe diverse variante ale francomasoneriei.

Perspectivele moderne asupra magiei se bifurca, astfel ca o teorie vede magia ca si rezultat al simpatiei universale cu universul in timp ce cealalta spune ca artele magice sunt rezultatul unei colaborari cu spiritele care provoaca la randul lor efecte.

Ritualurile magice sunt actiuni ciudate care au ca scop infaptuirea magiei. Pentru ca acestea sa functioneze, este nevoie de rostirea unor cuvinte si de indeplinirea unor actiuni ritualice. In anumite perioade de timp, ritualurile trebuie infaptuite cu ajutorul unor obiecte si cuvinte speciale.

Magia utilizeaza anumite simboluri specifice despre care se spune ca ar inlesni comuniunea cu natura si cu spiritele chemate si pentru a usura intregul proces mistic. Simbolurile sunt impartite pe doua categorii pazate pe doua principii: cel al similaritatii si cel al infectiei.

Magia simpatetica se bazeaza pe principiul similaritatii si este explicata prin asocierea ideilor. Conform acesteia, daca un rezultat apare in urma unei anumite actiuni, atunci acea actiune este responsabila pentru rezultat. Daca o persoana va face din nou acea actiune, atunci aceasta se va astepta la acelasi rezultat. Cauzalitatea este un proces care se aplica chiar si acolo unde in mod obisnuit nu ar exista.

Un alt principiu al magiei supranaturale este infectia, contagiunea. Conform acestui principiu, daca doua obiecte intra in contact unul cu celalalt, atunci ele se vor afecta unul pe celalalt chiar si dupa ce contactul dintre ele s-a rupt.

Simbolurile sunt folosite in magie ca si mijloace tehnologice. Se considera ca anumite simboluri pot aduce schimbarea si imbunatatirea daca sunt folosite asa cum trebuie, ele fiind asociate si cu alte elemente esentiale in alte culturi. Pentru alti oameni insa, simbolurile magice sunt doar niste elemente terapeutice, asa cum si ritualurile nu sunt altceva decat metode de a imbunatati starea mentala a individului.

Magia si limbajul sau special

Nu exista ritualuri magice fara incantatii si cuvinte speciale. Tocmai de aceea, trebuie sa existe si un limbaj special asociat cu acestea. Cuvintele, vorbite sau nu, faciliteaza accesul vrajitorului catre puterea magica de care acesta are nevoie. Cuvintele sunt importante in magie pentru ca se considera ca acestea pot influenta universul intr-un fel sau altul. Doar anumite cuvinte si expresii, rostite in anumite momente si locatii, sunt insa magice. Cuvintele devin astfel simboluri pentru emotii si dorinte, neputand fi analizate din punct de vedere stiintific. Limbajul magic este unul sacru, acesta nefiind folosit in viata obisnuita, ci doar in momente importante.

magie1Vrajitoare si magicieni

Magia necesita existenta magicienilor pentru ca acestia o pot practica. Un astfel de practicant are nevoie de cunostinte ezoterice, experienta si trasaturi speciale. Cunostintele in materie de magie sunt lasate din generatie in generatie sau prin ucenicie, insa aceasta ar putea sa fie insuficienta pentru ca magicianul sa obtina puteri magice pe care le poate folosi. Anumite trasaturi, experiente si activitati sau obiecte pot inlesni obtinerea de puteri magice care pot fi folosite in slujba binelui sau a raului.

Cei care efectueaza atacuri magice sunt numiti vrajitori sau vrajitoare. Activitatile negative legate de magie sunt deci blamate. Vrajitorii si vrajitoarele sunt considerate personaje malefice care fie s-au nascut rele fie au devenit rele in timp. Vrajitoarele sunt considerate fiinte supranaturale si sunt crezute a fi in cardasie cu Diavolul. Ele sunt de fapt practicante ale magiei traditionale.

Magia, fie ea iluzionista sau bazata pe puteri supranaturale este populara, mistica, dorita si neinteleasa. Cei care nu stiu multe despre ea doresc sa afle, iar cei care stiu, incearca sa isi pastreze secretele. Fie ca la baza lor stau elemente supranaturale sau doar iluzii, magiile ii atrag pe spectatori si pe doritori ca un magnet.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.