Maimuta cu trompa (Nasalis larvatus) este una dintre cele mai vechi specii de maimute. Traieste in apropierea apelor din padurile tropicale, sau mlastinile cu mangrove, in sud-estul Asiei, precum si coastele Insulei Borneo.

Are un aspect deosebit, trasatura sa definitorie fiind nasul mare care se aseamana cu o trompa si care la masculi este mai lung si atarna, avand rolul si de a atrage femela in perioada de imperechere. Nasul femelei este mult mai mic decat al masculului, insa destul de mare fata de cel al altor specii de maimute. Nasul are peretele despartitor lat, narile sunt asezate putin spre lateral, iar botul nu este deloc proeminent.

Un exemplar adult are lungimea de 73-76 cm, greutatea de 21 kg si coada lunga de 66-67 cm. Blana sa este de culoare roscata-maronie pe cap si umeri, galbena pe spate si pe burta si gri-cenusie pe membre si coada.

In jurul gatului blana formeaza un guler de culoare galbena-deschisa. Palmele membrelor sunt golase, gri-inchis, cu degetul mare de la fiecare mana opus celorlalte degete. Sunt animale zvelte, cu membrele relativ subtiri si coada neatrofiata, care nu lipseste niciodata. Coada este folosita ca un instrument de apucat, ar putea reprezenta a cincea mana.

Maimuța cu trompă

Aceste maimute obisnuiesc sa traiasca in grupuri formate dintr-un mascul dominant si 6-10 femele cu pui. Masculii sunt foarte agresivi, isi apara grupul din care fac parte scotand sunete puternice ca niste grohaituri si aratandu-si dintii dezgoliti catre agresori. Sunt animale arboricole propriu-zise, care de multe ori cand beau apa stau atarnate de ramuri cu capul in jos deasupra apei.

Traiesc aproape tot timpul in copaci, deoarece pe acestia gasesc cam tot ce le trebuie, hrana lor fiind alcatuita din plante, frunze, fructe si insecte, dar si din mici vertebrate. Desi unele se misca mai repede si altele mai lent, aceste maimute sunt cataratori foarte buni.

Femela are o perioada de gestatie de 170-200 de zile, dupa care face un singur pui, isi mananca singura placenta si isi linge puiul pentru a-l curata. Il alapteaza pana la 6 luni, apoi il hraneste cu hrana solida, iar dupa 7 luni puiul isi cauta hrana singur.

Puiul are la nastere fata de culoare albastra, in rest blana este mai inchisa la culoare, uneori chiar neagra, iar nasul mai mic, ca la maimutele normale. In timp nasul sau creste iar culoarea blanii se schimba.

Maimuta cu trompa face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae si este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.