Maimuta paianjen (Ateles chamek) este una dintre cele mai frumoase exemplare ale genului Ateles care traieste in padurile amazonice din vestul Americii de Sud, in regiunile din Bolivia, Brazilia si Peru.
Are corpul lung de 40-52 cm, coada lunga de 80-88 cm si greutatea de 9-5 kg. Blana sa este in totalitate neagra si lucioasa, ochii sunt mari si negri, fata golasa, coada foarte lunga si subtire poate fi considerata un al cincilea brat, folosit pentru a se prinde de ramurile copacilor. Deseori aceste maimute pot fi vazute atarnad de ramuri doar de coada, tanand corpul si celelalte membre in jos.
Aceste animale au un mod de viata strict arboricol, diurn, convietuiesc in grupuri mari, ce depasesc 25 de exemplare, care sunt mereu in cautarea hranei si ocupa teritorii de 120-200 ha. Aceste grupuri sunt formate din mai multe subgrupuri familiare, care se raspandesc ziua pe crengile copacilor, iar noaptea se reunesc cu urlete specifice de intampinare. Hrana lor este alcatuita din flori, frunze, seva unor plante, iar uneori este completata si de insecte.
In perioada de reproducere femelele isi aleg un partener, apoi dupa o perioada de gestatie de 8 luni fac fiecare cate un pui, care in primele 4 saptamani sta atasat de burta mamei, apoi sta agatat de spatele ei. Puii au un ritm de crestere lent, sunt intarcati la 18 luni, insa nu devin independenti nici dupa 4 ani.
Acest lucru face ca la aceasta specie femelele sa ramana gestante o data la patru ani si astfel cresterea numarului de exemplare se realizeaza intr-un ritm redus. Masculii ajung la maturitatea sexuala cand au varsta de 5-6 ani, iar femelele putin mai devreme. Cand devin independenti, masculii raman in cadrul grupului, iar femelele pleaca si formeaza alte grupuri noi. Aceste maimute traiesc aproximativ 20 de ani.
Maimuta paianjen face parte din ordinul Primates, familia Atelidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Maimuta paianjen (Ateles chamek):