Maimuta paianjen cu maini negre (Ateles geoffroyi) traieste in regiunile tropicale, de la poalele muntilor din America Centrala, din sudul Mexicului si pana in nord-vestul Columbiei. Este o specie exclusiv arboricola care traieste in grupuri mari de pana la 100 de exemplare.

Are corpul lung de 50-63 cm, coada intodeauna depaseste lungimea corpului, ajunge la 63-84 cm, iar greutatea de 7-9 kg. Adultii au corpul acoperit cu blana de culoare neagra, roscata sau maro pe spate, pieptul este alb, capul, mainile, coada si picioarele sunt negre, fata este neagra, in jurul ochilor prezinta cate un cerc de piele alba, iar nasul este de asemenea alb sau rosu-carnal.

Aceste animale se catara cu multa agilitate pana in varful copacilor, labele de la membrele anterioare au degetul mare atrofiat, iar celelalte degete actioneaza ca un carlig, pentru a apuca ramurile pline cu fructe sau pentru a se balansa printre copaci. Membrele posterioare sunt putin mai scurte si prezinta cate cinci degete.

Maimuța păianjen cu mâini negre

Fiecare grup este format din alte subgrupuri familiare care sunt conduse de femele dominante care hotarasc traseul de urmat pentru gasirea hranei preferate. Cand sunt in pericol obisnuiesc sa se catere in varfurile copacilor, sa scoata urlete asemanatoare cainilor si sa arunce cu fecale si urina in atacatori. Hrana acestor animale consta din fructe, flori, seminte, frunze, dar si din oua si insecte.

Citește și:  Dinozaurul Piatnitzkysaurus - șopârla Piatnitzky din era Mezozoică

In perioada de imperechere femela isi alege masculul, iar dupa o perioada de gestatie de 6 luni face un singur pui care este alaptat de femela si aparat tot de ea. In general masculii nu sunt interesati de pui si astfel, la acesta specie nu se formeaza perechi stabile. Puii sunt intarcati la varsta de 1 an si devin independenti la varsta de 2-3 ani. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5 ani, iar femelele la 4 ani. In captivitate aceste animale ajung sa traiasca si 30 de ani.

Maimuta paianjen cu maini negre face parte din ordinul Primates, familia Atelidae si este o specie pe cale de disparitie.

Video – Maimuta paianjen cu maini negre (Ateles geoffroyi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.