Mamba negru (Dendroaspis polylepis) traieste in regiunile cu paduri si mlastini din sudul si estul Africii. Este un sarpe veninos periculos si foarte imprevizibil, care daca intalneste omul nu se stie cum va reactiona, ori dispare intr-o clipa ori il ataca prin surprindere. Este considerat un pradator periculos deoarece este foarte agresiv si unul dintre cei mai veninosi serpi din Africa.

Caracteristicile fizice și adaptările mamba negru

Are o viteza mare, poate atinge si 20 km/ h – deci suficient pentru a ajunge din urma o persoana care alearga. De aceea a fost numit sarpele cel mai rapid de pe Pamant. Se adapteaza foarte usor la ambiente diferite, astfel poate trai foarte bine in paduri dar la fel de bine si in savane, sau in zone foarte umede. Totusi regiunile sale preferate sunt cele mai uscate ca de exemplu savanele, preeriile, dar poate trai si in regiunile desertice, fara paduri.

Are o lungime destul de mare, poate ajunge la 2,5-3,5 m, iar corpul sau este acoperit de solzi netezi, mari si desi, iar coloritul nu este negru cum era de asteptat, predomina nuantele de gri si maro. In special pe partea dorsala coloritul este mult mai deschis. Are corpul subtire si gratios, cu un aspect foarte frumos.

Capul este alungit, bine diferentiat de corp, cu arcade supraoculare bine evidentiate si partile laterale aproape verticale. Ochii sunt de dimensiuni medii, pupilele rotunde, iar coada este foarte subtire. Se deplaseaza cu usurinta pe orice teren, se urca rapid in copaci si poate chiar sa se ridice de la sol pe trei sferturi din lungimea sa, unele exemplare mari reusesc sa ajunga la inaltimi de aproximativ 3 m.

mamba neagra

Alimentația și tehnicile de vânătoare

Vaneaza mai ales ziua si de obicei animale cu sange cald, mici mamifere si pasari, desi in unele cazuri ataca si alte specii de serpi mici. Desi are o lungime mare, este un bun catarator si este capabil sa se strecoare cu agilitate printre ramurile copacilor si printre tufisurile spinoase de pe sol.

Este un sarpe teritorial care se adaposteste in scorburile copacilor si crapaturile stancilor. In perioada de imperechere au loc lupte intre masculi, acestia se ridica si isi impleticesc jumatatile superioare ale corpurilor, incearca sa se doboare unul pe altul, executa miscari specifice ca intr-un ritual, fara a se rani reciproc.

Reproducerea și ciclul de viață

La final, invingatorul isi doboara rivalul la pamant si se imperecheaza cu orice femela de pe teritoriul sau. Reproducerea este ovivipara, femela depune un numar de 12-17 oua in scorburi sau nise subterane.

Mamba negru este un sarpe foarte raspandit in Africa si nu este pe cale de disparitie. Face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae.

Pericolele veninului de mamba negru și importanța sa în ecosistem

Veninul de mamba negru este unul dintre cele mai puternice din lume, având efecte neurotoxice care paralizează rapid sistemul nervos al prăzii. Veninul este letal pentru majoritatea mamiferelor, iar doza injectată este suficientă pentru a neutraliza un om în mai puțin de 30 de minute, dacă nu primește tratament. Din fericire, mamba negru nu atacă oamenii decât în caz de pericol iminent sau provocare, preferând să se retragă dacă are o cale de scăpare.

Cu toate acestea, prezența sa în ecosistemele africane este esențială. Fiind un prădător de vârf, mamba negru controlează populațiile de rozătoare și alte animale mici, prevenind suprapopularea acestora.

În plus, structura sa de prădător specializat contribuie la echilibrul ecologic, iar cercetările recente sugerează că veninul său ar putea avea aplicații medicale, cum ar fi dezvoltarea de analgezice. Rolul său în lanțul trofic african subliniază importanța conservării speciei, chiar dacă este temut și respectat în egală măsură.

Video – Mamba negru (Dendroaspis polylepis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.