Bivolul indian (Bubalus bubalis) este o specie masivă de mamifer, considerată strămoșul bivolului domestic modern. Trăiește în regiunile umede și mlaștinoase din sud-estul Asiei, preferând văile râurilor și zonele inundabile.

Bivolul indian (Bubalus bubalis) este considerat stramosul bivolului domestic. Traieste in regiunile mlastinoase si vaile joase ale apelor din sud-estul Asiei.

Caracteristicile fizice ale bivolului indian

Bivolul indian are corpul masiv si puternic, ajunge la lungimea de 2,4-3 m, inaltimea la greaban de 1,8 m si greutatea de pana la 1,2 tone. Are coarnele arcuite in forma de semiluna, mai groase la baza si din ce in ce mai subtiri spre varf, atingand la exemplarele cu forme mari lungimi de 1,9 m.

Pe partile de mijloc coarnele au suprafata puternic incretita. Exemplarele care sunt crescute in captivitate, domesticite, foarte rar depasesc 500 kg. Acestea au un colorit negru cu pete albe sau complet alb, iar bivolii indieni salbatici au un colorit gri, maroniu sau negru.

Capul este ingust si alungit, urechile sunt de lungime medie, ochii sunt mari cu irisul maroniu sau negru. Membrele sunt mari, robuste si departate, au gleznele cu articulatii flexibile bine adaptate pentru terenul noroios si mocirlos pe care acest bivol de apa paste vegetatia acvatica frunzoasa si diferite ierburi dimineata si seara.

Pentru a-si racori corpul si a se proteja impotriva insectelor are obiceiul sa stea in apa si in noroi, astfel pielea sa acoperindu-se cu un strat de namol dens si protector.

Bivolul indian

Habitatul și stilul de viață al bivolului indian

Aceste mamifere copitate traiesc in grupuri familiale, alcatuite din aproximativ 30 de exemplare – femele si puii lor – conduse de o femela mai batrana. Masculii formeaza inca de la varsta de doi ani grupuri separate, ei fiind exclusi din turmele natale. Taurii batrani traiesc de multe ori solitari.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere care are loc in luna octombrie masculii se lupta intre ei pentru cucerirea femelelor. Dupa o perioada de gestatie de 333 de zile femela face un pui care la inceput cantareste aproximativ 40 kg. Acesta este alaptat timp de 6 luni si ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani. Dusmanii naturali cei mai mari ai acestor bivoli sunt tigrii si crocodilii.

Bivolul indian face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie. Bivolul domesticit este folosit la aratul culturilor de orez, ca animal de povara si este apreciat pentru pielea, laptele si carnea sa.

Adaptările la mediul umed și terenurile mocirloase

Bivolul indian este excelent adaptat pentru a trăi în habitate umede și mocirloase. Gleznele flexibile și articulațiile puternice îi permit să pășească cu ușurință pe terenuri alunecoase și noroioase, evitând astfel afundarea în mlaștini. Pentru a-și regla temperatura corpului și a se proteja de insectele enervante, bivolul indian are obiceiul să se scufunde în apă sau să se tăvălească în noroi. Acest comportament nu doar că îi oferă răcoare în zilele toride, ci și creează un strat protector pe piele, care reduce efectul mușcăturilor de insecte.

Video –  Bivolul indian (Bubalus bubalis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.