Cerbul moscat alpin (Moschus chrysogaster) este un rumegator cu aspect foarte placut, comun in zonele de munte impadurite, in taigaua din sudul Asiei, populeaza versantii cu stanci si paduri cu altitudini de pana la 2600-3600 m. Are o statura mai mica decat un cerb propriu-zis, nu depaseste lungimea corpului de 1 m, inaltimea la greaban de 70 cm si greutatea de 15-18 kg.

La aceasta specie masculii se evidentiaza prin caninii lungi ca ai carnivorelor care apar pe maxilarul superior si ies in afara botului cu 5-7 cm. De asemenea, masculii au intre ombilic si organele genitale un fel de punga care secreta mosc, al carui parfum foarte puternic se simte de la distante mari.

Aceste secretii sunt pretuite si folosite de multi ani in parfumerie, deoarece moscul este un produs comercial foarte mult ravnit in multe tari din lume. Din nefericire acest lucru a contribuit foarte mult la vanarea unui mare numar de exemplare si la scaderea efectivului.

Atat masculii, cat si femelele nu prezinta coarne, iar blana lor pe partea dorsala este alcatuita din par gros si des, in nuante inchise ce variaza de la roscat-brun si cafeniu-inchis la galben-cafeniu. Pe partea ventrala blana este de un alb-murdar sau chiar alba.

Moschus chrysogaster, Foto: daochengyading.wabuw.com
Moschus chrysogaster, Foto: daochengyading.wabuw.com

Corpul cerbului moscat alpin este sustinut cu usurinta de picioarele puternice si lungi, cele din spate fiind vizibil mai lungi decat cele din fata. La picioarele din fata degetele extreme se pot departa si misca mult. La degetele principale copitele sunt ascutite si mici, iar la degetele laterale copitele sunt mari si late. Datorita lor cerbul poate sa se catere cu usurinta si sa sara sprinten peste stanci, pietre, copaci cazuti si iarna pe zapada.

Coada este scurta, masoara 2-6 cm si are o forma triunghiulara. La mascul coada se termina diferit ca la femela, cu un ciucure de par. Capul este mic, cu botul alungit, urechile mari similare iepurilor de camp, imblanite si cu marginile albicioase, ochii sunt mari si au irisul de culoare inchisa.

Cerbul moscat alpin mananca licheni si frunze, ferigi, ace de pin, etc. Speranta de viata in conditii de captivitate este cuprinsa intre 2-7 ani.

Perioada de imperechere are loc in lunile de iarna cand masculii devin agresivi, teritoriali, se lupta crancen intre ei pentru dreptul la imperechere cu femelele. Mai ales in aceasta perioada tapii raspandesc acut mirosul lor specific de mosc. Femela are o perioada de gestatie mai mare de cinci luni, naste de regula unul sau doi pui care inca de la inceput sunt bine dezvoltati si au blanita impiestritata. Cei mai de temuti dusmani ai lor sunt rasul si jderul.

Cerbul moscat alpin face parte din ordinul Artiodactyla, familia Moschidae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut, iar vanarea ei este interzisa prin lege.

Video – Cerbul moscat alpin (Moschus chrysogaster):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.