Sambarul este o specie de mamifer copitat din familia cervidelor care a fost mult timp vanat in padurile primare din sudul si sud-estul Asiei, insa numarul de exemplare este suficient de mare astfel incat specia sa nu fie amenintata cu disparitia.

Comparativ cu alte animale salbatice vanatoarea acestui cerb este o adevarata aventura, foarte greu de realizat deoarece sambarul este un cerb foarte precaut, se refugiaza mereu in zone greu accesibile omului, ajunge la altitudini de pana la 3500 m. Cele mai multe exemplare apar in regiunile impadurite din India, Vietnam, Insula Sumatra, Borneo, Cambodgia. De cativa ani sambarul a fost introdus si in padurile din Noua Zeelanda, SUA si Australia.

La maturitate un astfel de mamifer copitat poate avea lungimea corpului de 2-2,7 m, greutatea de 230-350 kg, inaltimea la greaban de 1-1,6 m si lungimea cozii de 15-20 cm. Masculul si femela au corpul acoperit cu blana in nuante de culori asemanatoare, predominant maronii-inchise. Partea interioara a picioarelor si zona barbiei au un colorit maroniu-rosiatic, iar coada este maro cu varful negru.

Masculul are coarnele foarte mari, ajung si la lungimea de 1,2 m, in partea superioara cu trei varfuri mari si ascutite. Podoaba capilara este un semn de diferentiere intre mascul si femela. De asemenea dimorfismul sexual este dat si de marimea corpului, intotdeauna femela este mai mica si cantareste mai putin decat masculul. Ca aspect general corpul este alungit si puternic, gatul lung si destul de subtire, iar capul bine evidentiat de coarnele impresionante si urechile inalte si largi.

Citește și:  Ibisul roșu (Eudocimus ruber), o pasăre cu penajul strălucitor

Ochii sunt mari, au irisul de culoare maro, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Acuitatea vizuala este excelenta, privirea blanda ca la caprioare, auzul fin si simtul olfactiv bine dezvoltat. Pe partea dorsala, in zona spatelui atat masculul cat si femela prezinta o coama mare, care in perioada de rut pare mai proeminenta la cerbi.

Sambarul

Desi are corpul masiv si cornele foarte mari acest cerb nu ezita sa stea pe langa tufisurile dese si apele line din zonele impadurite. Mai ales vara sta foarte mult in apa, iar hrana sa consta din plante tari, ramuri, muguri, frunze, ierburi si fructe.

In perioada de rut masculii sunt agresivi intre ei, in dorinta de a-si alege o femela lupta pentru a ocupa pozitia de lider, de a prelua conducerea in haremul alcatuit din 2-3 femele si a avea dreptul la imperechere. O femela este cucerita de mascul prin voce si miros, iar dupa imperechere aceasta are o perioada de gestatie de cel mult 9 luni, apoi naste un singur caprior (cu blanita moale maronie-cafenie), in cazuri exceptionale poate avea si doi.

De regula masculii traiesc solitar, doar femelele si puii lor formeaza grupuri mici, de pana la 8 exemplare, in care animalele adulte protejeaza puii de pradatori si le asigura hrana. Puii stau alaturi de femele pana la varsta de 2 ani.

Sambarul are denumirea stiintifica de Cervus unicolor, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervidae si este o specie comuna in Asia de Sud si Sud-Est.

Video – Mamifere copitate din Asia – Sambarul (Cervus unicolor):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.