Home Animale Impala (Aepyceros melampus), antilopa elegantă a savanei africane

Impala (Aepyceros melampus), antilopa elegantă a savanei africane

0

Antilopa Impala (Aepyceros melampus) este un mamifer grațios și agil, răspândit în savanele și zonele împădurite din sudul și estul Africii.

Habitatul și răspândirea impalei în Africa

Impala (Aepyceros melampus) sau antilopa cu calcaie negre traieste in sudul si estul Africii, la sud de Kenya si Angola. Numele de impala vine din limba zulu a africanilor.

Trăsături fizice și adaptări remarcabile

Are corpul acoperit cu blana cu par scurt, de culoare maronie-roscata, cu nuante cafenii, putin mai inchise pe spate si mai deschise pe picioare. Zona de sub coada, partea ventrala, urechile, grumazul si zonele din jurul ochilor sunt de culoare alba-galbuie. Pe coada si solduri apar dungi de culoare neagra.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,1-1,5 m, inaltimea la greaban de 75-90 cm, greutatea de 40-65 kg si lungimea cozii de 25-40 cm. Masculul are coarnele colturoase, lungi de 50 cm, elegante si in forma de lira, la femela coarnele lipsesc.

Aceste antilope traiesc in zonele deschise, cu pasuni intinse si desisuri de vegetatie, unde se hranesc cu ierburi inalte care se gasesc din abundenta, dar si in regiunile de deal si de munte, unde consuma cantitati mari de seminte, frunze si fructe de padure.

Impala

Sunt animale teritoriale, mai ales in perioada de imperechere cand masculii isi marcheaza zona prin urina, fecale si substante secretate de glandele mirositoare ale membrelor posterioare.

Dieta și obiceiurile de hrănire

Sunt animale diurne care isi cauta hrana dimineata, iar cand caldura soarelui este prea puternica se retrag la umbra, unde stau si se odihnesc pana la lasarea intunericului, cand incep iar sa pasca. Cei mai periculosi pradatori ai acestor animale sunt: leoparzii, leii, hienele, crocodilii si gheparzii.

Comportamentul social și organizarea în grupuri

In perioada rutului masculii emit sunete zgomotoase, ragusite, ca niste grohaituri, iar cand sunt in pericol scot niste sforaituri si fug cat reusesc de repede. De asemenea, pentru a scapa de animalele de prada fac si salturi uriase (inalte de 2,5-3 m si lungi de 10-12 m), intinzand membrele posterioare in spate si aterizand de fiecare data intai pe cele anterioare. Masculii obisnuiesc sa se lupte intre ei pentru cucerirea femelelor, rivalizand si pentru teritoriile cele mai bune, cu hrana din abundenta.

Reproducerea și rolul sezonului de împerechere

Imperecherea are loc din luna aprilie pana in luna mai, apoi dupa o perioada de gestatie de 6 luni fiecare femela da nastere unui singur pui. Acesta este alaptat si aparat de mama, pana ce reuseste sa mearga si sa alerge pe propriile picioare, sa se apere si sa-si caute hrana singur. Speranta de viata la aceste antilope este de aproximativ 9 ani.

Antilopa Impala face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Strategiile de apărare ale impalei în fața prădătorilor

Pentru a scăpa de prădători, impalele au dezvoltat strategii complexe și eficiente. Salturile lor spectaculoase nu doar că le ajută să se îndepărteze rapid de pericol, dar și dezorientează prădătorii, făcându-le mai greu de urmărit. Atunci când un prădător se apropie, întreaga turmă se mobilizează, fiecare individ scotând un sunet specific de avertizare care pune în alertă întreaga grupă.

Dacă pericolul persistă, impalele se împrăștie, destabilizând astfel atacul și crescându-și șansele de supraviețuire. Pe lângă sărituri și fugă, impalele au dezvoltat și un instinct de a se refugia rapid în desișuri dense, unde prădătorii mai mari au dificultăți în a le urmări.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version