Mangusta dungata (Mungos mungo) este un animal carnivor care traieste exclusiv in Africa, unde populeaza zonele cu paduri deschise, pasuni si savane din apropierea cursurilor de ape, un numar mare de exemplare se gasesc in special in partile africane estice, centrale si vestice.

Sunt animale foarte sociabile, traiesc in grupuri sociale de 15-20 de exemplare (din care fac parte cateva femele cu puii lor, conduse de un mascul dominant). Vivace si oportuniste, merg impreuna in cautarea hranei, sunt foarte agile si prudente, mereu in alerta sa observe imprejurimile, pentru a se asigura ca nu exista vreun pericol.

In dorinta de a gasi insecte si larve, deseori mangustele scormonesc in pamant galagioase, emit triluri lungi, ciripituri, fluieraturi la fel ca pasarile, uneori scot sunete alungite, care seamana cu niste mormaieli sau un latrat puternic.

Hrana lor preferata este formata din termite pe care le cauta cu lacomie chiar in musuroaiele acestora. De asemenea mananca si broaste, soparle, soareci, serpi, gandaci si larve de insecte, tot felul de nevertebrate. Uneori hrana lor este completata de radacini si fructe.

Mangusta dungată

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 30-45 cm, greutatea de 1,5-2,5 kg si lungimea cozii de 15-30 cm. Au corpul robust, cu abdomenul mai mare si mai rotund decat zona toracica, blana este de culoare gri-maronie, cu numeroase dungi transversale maro si negre pe parte dorsala. Capul este mare, cu botul alungit si intunecat, urechile mici, ochii rotunzi cu irisul de culoare neagra. Coada este lunga, membrele scurte, acoperite cu par de culoare inchisa.

Citește și:  Specii de ratoni din familia Procyonidae, ordinul Carnivora

In perioada de reproducere femelele dominante (cele mai mari) din cadrul unui grup au dreptul de a se reproduce, iar dupa o perioada de gestatie de 8 saptamani ele nasc 4 pui. Acestia sunt alaptati timp de cateva saptamani de toate femelele care produc lapte din grup si sunt aparati de toate exemplarele adulte.

Aceste animale pot fi crescute si in captivitate, deoarece se adapteaza foarte usor si pot fi hranite cu alimente variate, chiar si cu oua de gaina. Au o natura vesela, se comporta asemanator ca pisicile domestice. Au obiceiul sa se ataseze de membrii familiei, se tin dupa ei peste tot, se urca pe genunchii lor si sunt bucuroase cand sunt mangaiate pe blanita.

Mangusta dungata face parte din ordinul Carnivora, familia Heroestidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Mangusta dungata (Mungos mungo):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.