Cangurul cenusiu apusean (Macropus fulginosus) este unul dintre cei mai mari canguri si traieste in regiunile din sudul Australiei. Aceasta specie este foarte raspandita si se remarca prin faptul ca in timpul unui salt poate strabate si o distanta de 10 m.

Exemplarele adulte ajung la lungimea corpului de 0,9-1,4 m, inaltimea de 1,3 m si greutatea de 15-54 kg. Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual foarte pronuntat, in sensul ca masculul este de doua ori mai mare decat aceasta. Atunci cand se misca incet se foloseste de toate cele patru membre, insa la viteza mare sare pe picioarele din spate, facand salturi lungi, ca un iepure.

Coada sa puternica si lunga de 75-100 cm este folosita pe post de proptea atunci cand este in repaus si pentru mentinerea echilibrului cand alearga. Pozitia sa obisnuita este sa stea sprijinit pe membrele posterioare si pe coada, fara sa-si folosesca prea mult membrele anterioare.

Cangurul cenusiu apusean are intreg corpul acoperit cu blana deasa, alcatuita din fire de par aspre, de culoare cenusie sau gri-maronie. De regula partea ventrala are o nuanta putin mai deschisa decat cea dorsala. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, fapt ce indica ca are o vedere buna. Urechile sunt de lungime medie, sunt acoperite cu par scurt pe suprafata exterioara si cu par mai lung pe cea interioara.

Maxilarul cuprinde trei dinti incisivi, dintre care cel anterior este cel mai bine dezvoltat. Mandibula are pe ambele parti cate un incisiv lat de forma unei dalte, in rest dentitia este alcatuita din molari si premolari, care apar atat sus cat si jos. Are auzul foarte bun, astfel el reuseste sa simta imediat dusmanul si sa o ia la fuga, insa spaima pe care o simte in caz de primejdie il face sa saliveze tare.

Citește și:  Sitatunga (Tragelaphus spekei), mamifere copitate timide

Cangurul cenușiu apusean

Aceste animale marsupiale sunt nocturne, mananca mai ales noaptea, iar hrana lor consta in primul rand din iarba, completata de frunze fragede din arbusti si copaci. Traiesc in grupuri mici de aproximativ 15 indivizi, condusi de un mascul dominant. Populeaza atat padurile deschise, cat si campiile si pajistile.

De regula prefera locurile cu copaci pentru a se adaposti la umbra acestora de caldura soarelui, dar si zonele deschise pentru hrana pe care o gasesc din abundenta. Mai rar apar si in apropierea asezarilor umane.

In perioada de reproducere singurul care se imperecheaza cu ce femela doreste este tocmai masculul dominant. Ceilalti masculi se bat intre ei pentru a se imperechea cu femelele ramase, dar de multe ori au dispute si din cauza locurilor de odihna limitate sau cantitatea de hrana. De regula cei doi rivali vin fata in fata, se musca, se prind cu labele membrelor anterioare si se imping unul pe altul, incercand sa se rastoarne reciproc. Aceste infruntari nu se termina decat foarte rar cu lovituri sau rani grave.

Perioada de gestatie la femela este de o luna, dupa care ea face un singur pui care ramane prins de mamelon, in marsupiu, timp de cel mult 5 luni. Dupa o perioada de 250 de zile puiul incepe sa iasa din marsupiu, insa daca simte pericolul se refugiaza imediat inapoi. Puiul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de doi ani. Speranta de viata in mediul sau natural este de aproximativ 20 de ani.

Cangurul cenusiu apusean face parte din ordinul Diprotodontia, familia Macropodidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Cangurul cenusiu apusean (Macropus fulginosus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.