Porcul-furnicarPorcul-furnicar (Orycteropus afer) este unul dintre cele mai puternice mamifere sapatoare care populeaza regiunile pustii, de ses si stepa din Africa, la sud de Sahara.

Corpul sau se aseamana cu cel al porcului, are o spinare incovoiata caracteristica si este acoperit cu blana rara si zbarlita, de culoare maronie-roscata, doar membrele, zona umerilor si partea de sus a coapsei sunt de culoare castanie-inchisa. Are lungimea corpului de 1,6 m, greutatea de 38-64 kg si lungimea cozii de 55 cm.

Capul sau este lung si subtire, urechile sunt foarte lungi de cca. 162 mm, ratul cilindric asemanator cu al porcului. Ochii sunt pozitionati mult inapoi, gura este mare, iar limba este plata, ingusta si lunga, plina de negi si in forma de curea. In nari prezinta numerosi peri care nu lasa sa intre murdaria atunci cand animalul isi sapa vizuini. Membrele sunt relativ subtiri, cele din fata au cate patru degete, iar cele din spate au cate cinci degete terminate cu gheare in forma de copita.

Porcul-furnicarPorcul-furnicar are auzul si simtul olfactiv foarte dezvoltate, acuitatea vizuala slaba, iar creierul primitiv. Fiind un sapator foarte prolific si rapid, isi face vizuini sapand cu membrele anterioare cu gheare puternice si dand la o parte pamantul escavat cu membrele posterioare. Vizuina sa are uneori o retea extinsa de tuneluri, unele mai lungi si altele mai scurte care ii ofera un refugiu temporar. In timpul verii hrana sa consta din furnicile care sunt foarte abundente in sezonul cald, iar in rest se hraneste cu termite. De aici i se trage si numele de porcul-termitelor sau porcul-furnicar.

Citește și:  Broasca roșie de munte (Rana temporaria), cea mai răspândită specie

Limba sa lunga este mereu umezita de numeroasele glande salivare din gura, astfel fiind lipicioasa de ea sunt prinse cu usurinta furnicile si duse spre a fi macinate de dinti. Unele sunt maruntite, iar altele sunt inghitite intregi si probabil macinate in stomacul sau mare si musculos. Are obiceiul sa dea navala intr-un musuroi folosindu-se de membrele anterioare, iar in timp ce sapa perii din nari filtreaza eficient praful din fata.

Acest animal traieste solitar, este foarte fricos si precaut, la cel mai mic zgomot are tendinta sa se ingroape in pamant. Daca se incearca scoaterea sa din vizuina, el se pironeste cu ajutorul ghearelor sale ascutite si isi indoaie spatele foarte tare astfel incat orice efort de a-l scoate este zadarnic. Acesta animal este vanat foarte mult de locuitorii Africii pentru carnea sa considerata gustoasa, ei obisnuiesc sa-l urmareasca la adapostul lui si sa infinga lancea cu toata puterea in vizuina. Indiferent daca este sau nu omorat, sigur este ranit, astfel isi pierde puterea si este scos usor afara din tunelul vizuinei.

La aceasta specie, femela are o perioada de gestatie de 6 luni si face un singur pui care cantareaste cca. 1,7 kg. Puiul ajunge la maturitate la varsta de doi ani, iar durata vietii este de aproximativ 25 de ani.

Porcul-furnicar face parte din ordinul Tubulidentata, familia Orycteropodidae. Este o specie pe cale de disparitie.

Video – Porcul-furnicar (Orycteropus afer):

https://www.youtube.com/watch?v=EEwgF5XxVtk

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.