Considerat stramosul mamiferelor existente in zilele noastre, mamiferul preistoric Eomaia a trait in Cretacicul inferior, in urma cu 125 de milioane de ani, iar fosilele acestuia, descoperite in anul 2002, in China, s-au conservat foarte bine, in ciuda zecilor de milioane de ani care au trecut.
Paleontologii au descoperit si urme ale pielii, care au permis o cunoastere mult mai buna a acestor creaturi. Traia in savane si in paduri si era un omnivor, hranindu-ase atat cu insecte, cat si cu flori si muguri.
Dimensiunile mamiferului preistoric Eomaia erau foarte mici, astfel, masura 15 centimetri in lungime si cantarea intre 25-30 de grame. Avea membrele puternice, bine dezvoltate, care ii permiteau sa se deplaseze cu rapiditate si sa se catere sau sa alerge pe ramuri cu usurinta. Rapiditatea cu care alerga ii era foarte utila si pentru a se apara de pradatori, care erau fie dinozauri, fie reptile.
De asemenea, interesant la acest animal preistoric este faptul ca nastea pui vii, pe care ii alapta. Astfel, acesta era un mamifer placentar, in pantecul mamei fiind hranit embrionul cu oxigen si substantele nutritive necesare, prin placenta.
Desi placenta mamiferului preistoric Eomaia era primitiva, femelele erau capabile sa nasca pui vii. De asemenea, dentitia acestuia era alcatuita din doua randuri de dinti. Locul in care i-au fost gasite fosilele se afla in nord-estul capitalei Chinei si a fost descoperit doar un singur exemplar.
Conform constatarilor oamenilor de stiinta, acesta este cel mai timpuriu reprezentant al subclasei mamiferelor placentare, numite Eutheria este si cel mai vechi mamifer cu placenta, cunoscut pana astazi.