Mănăstirea Cârnu se află în satul Tega, comuna Pănătău din judeţul Buzău. A fost construită undeva la mijlocul secolului al XVI-lea, ceea ce înseamnă că este cea mai veche aşezare religioasă de pe Valea Buzăului.

Mănăstirea este situată la circa 60 de kilometri de Buzău, accesul la ea făcându-se pe DN 10, pe ruta Buzău – Verneşti – Cândeşti – Sătuc – Vipereşti – Cislău – Mărunțișu – Patarlagele. La ultima localitate, se face dreapta spre localitatea Colţi şi se trece peste calea ferată şi peste râul Buzău.

Se face iar dreapta, spre comuna Pănătău. Însă cei care vor să viziteze mănăstirea nu trebuie să îşi facă griji că se vor rătăci, pentru că au puse la dispoziţie mai multe indicatoare.

Carnu

Mănăstirea Cârnu se află pe Dealul Carnu, de la provenindu-i şi numele. Însă unii sunt de părere că numele ei provine de la o legendă legată de Doamna Chiajna, faţa lui Petru Rareş şi soţia domnitorului Mircea Ciobanu, cel care a şi ctitorit, de altfel, lăcaşul religios. Legenda spune că, în timpul unei invazii ale turcilor, soţia voievodului s-a ascuns în turla bisericii, protejând documentele secrete ale ţării.

Deoarece spaţiul era foarte mic, Doamna Chiajna a fost nevoită să stea într-o poziţie ghemuită şi cu nasul lipit de perete. Astfel, nasul ei s-a turtit şi a devenit cârn, acesta fiind motivul pentru care mănăstirea din judeţul Buzău se numeşte aşa.

Mănăstirea Cârnu a fost ridicată pe temelia unor sihăstrii vechi şi pe locul unei biserici de lemn foarte vechi, care purta hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica cea mare a mănăstirii încă poartă acest hram, mănăstirea prăznuind şi hramurile Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (al paraclisului mic) şi Sfântul Epifanie (al paraclisului mare).

În anul 1643, mănăstirea a fost refăcută de Marei Basarab, unul dintre cei mai credincioşi voievozi ai Ţării Româneşti.

manastirea-carnu.jpg

Din păcate, Mănăstirea Cârnu a fost părăsită timp de 140 de ani, fiind reînfiinţată abia în anul 1991, după căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Iniţiativa i-a aparţinut episcopului Buzăului, Preasfinţitul Epifanie Norocel care a sprijinit şi refacerea bisericii. A fost transformată în mănăstire ortodoxă de maici şi a fost restaurată în mare măsură.

După ce s-a reluat activitatea monahală, Mănăstirea Cârnu a început să arate ca un adevărat ansamblu mănăstiresc. Au fost construite chilii şi s-au ridicat corpuri de clădiri care să adăpostească stăreţia, bucătăria, trapeza şi alte încăperi destinate unei bune desfăşurări a vieţii măicuţelor de aici. Pelerinii sunt aşteptaţi mereu cu inima deschisă, iar cei care ajung în acest loc mărturisesc că îşi regăsesc liniştea.

Mănăstirea Cârnu este cunoscută pentru arhitectura sa unică, care reflectă stilurile de construcție tradiționale ale perioadei sale de fondare. Frescele interioare și iconostasul sunt remarcabile prin detaliile lor bine păstrate, atrăgând nu doar credincioși, ci și iubitori de artă și istorie. Mănăstirea servește ca un centru de spiritualitate și reflecție, oferind vizitatorilor o oază de liniște departe de agitația cotidiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.