Mănăstirea Chiţorani se află în satul cu acelaşi nume din comuna Bucov, judeţul Prahova, şi adăposteşte o obşte de călugări. Biserica mănăstirii a fost construită la sfârşitul secolului al XlV-lea şi este ctitoria Tincăi Mărăcineanca, fiind ridicată ca lăcaş de cult pentru credincioşii din zonă.
Biserica poartă hramul „Sfântul Mare Ierarh Nicolae” şi are un plan în formă de navă ce include altar, naos, pronaos şi pridvor deschis. Este realizată din lemn, cu grinzile îmbinate în formă de coadă de rândunică – stil asemănător cu cel al bisericilor maramureşene. Faţadele exterioare sunt decorate cu un brâu din lemn, în formă de funie împletită care înconjoară biserica.
Pridvorul se sprijină pe şase stâlpi din lemn în faţă şi câte doi laterali, iar intrarea se face pe treptele unei scări din piatră. Din pridvor în pronaos, se intră printr-o uşă masivă din lemn, bogat ornamentată, cu un cadru dintr-o funie împletită în formă de rozete.
În dreapta pronaosului, sunt aşezate două pietre de mormânt: una aparţine protosinghelului Macarie, slujitor al bisericii şi ctitor şi datează din anul 1524, iar cealaltă este a doamnei jupâniţe Stanca, din 1756, ambele atestând vechimea bisericii.
Turla este pe naos şi are formă hexagonală, fiind prevăzută cu patru ferestre. Altarul este luminat de două fereste şi are o formă poligonală, cu o prelungire a laturii din nord. Clopotniţa se află în apropierea pridvorului, fiind realizată din zid la parter şi scândură la etaj, în formă pătrată cu acoperiş din şindrilă.
Mănăstirea Chiţorani a fost modificată de mai multe ori de-a lungul timpului, iar ultimele lucrări au avut loc în anii 1921, 1956 şi 2007.
Una dintre cele mai fascinante părți ale mănăstirii este ctitoria sa, Tincă Mărăcineanca, o figură emblematică a vremurilor medievale, care a lăsat în urmă o poveste de devotament și credință. Legendele locale spun că mănăstirea a fost construită în semn de mulțumire pentru un miracol pe care l-a trăit ctitorul, întărind astfel legăturile comunității cu lăcașul de cult.
Pe lângă valoarea spirituală, Mănăstirea Chițorani este și un punct de interes istoric și arhitectural. Stilul constructiv al bisericii reflectă influențele epocii de aur a artei religioase românești, fiind un exemplu valoros de conservare a patrimoniului cultural în regiunea Prahova.