Mănăstirea Christiana se află chiar la marginea oraşului Bucureşti, pe şoseaua Pipera. Este ascunsă de vegetaţie şi de o staţie de betoane, care nu mai funcţionează.
Aşezarea religioasă a apărut din iniţiativa doctorului Pavel Chirilă, care i-a solicitat, în anul 1992, Patriarhului Teoctist permisiunea de a construi un complex medico-ecleziastic. Ideea lui a fost sprijinită de mai mulţi preoţi şi medici din capitală, iar complexul avea prevăzute o mănăstire, o policlinică şi patru clinici de specialitate.
În acelaşi an, au început lucrările de ridicare a policlinicii, care a fost ulterior părăsită şi transformată în sediu de poliţie. În anul următor, a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii Christiana, locul fiind sfinţit de Preasfinţitul Teofan Sinaitul care a supravegheat îndeaproape lucrările. Cu ajutorul sponsorizărilor provenite de la diverse firme şi instituţii, au fost construite şi chiliile în care măicuţele şi surorile vieţuiesc. În momentul actual, la mănăstire, sunt până în 20 de vieţuitoare, cele mai multe dintre ele fiind surori medicale.
Biserica de la Mănăstirea Christiana a fost construită între anii 2001 şi 2005, tot în această perioadă fiind pictată şi mobilată cu obiecte sculptate în lemn de stejar. Pictura a fost realizată în frescă, iar într-o hală de producţie dezafectată a fost amenajat căminul de bătrâne. Biserica este în formă de treflă şi are o amplasare diferită, în sensul că naosul şi altarul sunt încorporate căminului, iar pridvorul şi pronaosul se află în exterior.
În anul 2002, Mănăstirea Christiana a primit de la Patriarhul Teoctist icoana şi părţi din moaştele Sfântului Cuvios Românul de la Calapodești, care a devenit şi protectorul acestei aşezări religioase. Biserica a fost închinată, în anul 2005, Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Pogorârii Duhului Sfânt. Pentru că prima biserică a devenit neîncăpătoare, credincioşii venind în număr mare la fiecare slujbă, în anul 2007, a început construcţia uneia mai mari. Un an mai târziu, au fost reluate şi lucrările de ridicare al unui alt corp de chilii, care au fost amânate din cauza unor probleme diverse.
Anul 2005 este anul în care a fost deschis “Aşezământul Social” de la Mănăstirea Christiana. Căminul de bătrâne are opt saloane şi funcţionează, de cele mai multe ori, la capacitate maximă. Aşezământul social le pune la dispoziţie un cabinet medical, o sală de tratament şi un cabinet stomatologic. Bătrânele sunt însoţite, în permanenţă, de asistente şi sunt consultate, periodic, de medici specialişti voluntari.