Mănăstirea Floreşti se află în comuna cu acelaşi nume din judeţul Cluj, fiind o mănăstire ortodoxă de maici. Este cunoscută şi sub denumirea de Mănăstirea Florești-Tăuți, de la satul în care este aşezată, şi poartă hramul “Acoperământul Maicii Domnului”.
Accesul la această mănăstire se face de pe E60 care leagă oraşul Cluj-Napoca de comuna Floreşti şi apoi se urmează drumul comunal până în satul Tăuți, aflat la 3 kilometri distanţă.
Lăcaşul religios este destul de nou, piatra de temelie fiind pusă în anul 1994, conform pisaniei aflată deasupra uşii de la intrare. Mănăstirea a fost construită din dorinţa arzătoare a oamenilor de aici, care au vrut dintotdeauna să aibă un lăcaş al lor, în care să vină să se roage şi să nu mai fie nevoiţi să bată câţiva kilometri până la cea mai apropiată biserică.
Mănăstirea Floreşti a fost construită de preotul Fiezan Vasile şi de familia Beldea, care au fost la rândul lor ajutaţi de toţi credincioşii, în măsura posibilităţilor. Deşi la început slujbele se ţineau într-o magazie în care muncitorii îşi ţineau uneltele, astăzi, măicuţele se mândresc cu biserica pe care o au. A fost sfinţită de Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania, iar astăzi este loc de pelerinaj pentru credincioşii din toate colţurile ţării.
În prezent, la Mănăstirea Floreşti se găsesc în jur de 20 de măicuţe care lucrează de zor în atelierele de croitorie, pictură şi covoare. Obiectele care ies din mâinile lor sunt vândute, monahiile asigurându-şi, astfel, existenţa de zi cu zi.
Ansamblul mănăstiresc este alcătuit din biserica ridicată în stil bizantin, o clădire pentru chilii, o clopotniţă, stăreţia şi poarta cimitirului. De curând, a început construcţia unei trapeze mai încăpătoare, iar măicuţele se ocupă şi de grădină, animale şi albinele pe care le au.
Mănăstirea este și un centru activ de viață monahală, cu o comunitate de maici care se dedică nu numai rugăciunii, ci și activităților caritabile în comunitatea locală. Acestea organizează frecvent ateliere de pictură pe sticlă și broderie, menite să păstreze și să transmită tradițiile locale.
Mănăstirea Florești continuă să fie un punct de atracție nu doar pentru credincioșii ortodocși, ci și pentru turiștii din întreaga lume, atrași de pacea și frumusețea locului. Vizita la mănăstire oferă o oportunitate rară de a experimenta liniștea și splendoarea unui loc sacru, păstrat cu grijă de-a lungul secolelor.