Mănăstirea Libertatea sau Mănăstirea Sfânta Treime (după unul dintre hramurile pe care le poartă) este o mănăstire de maici din judeţul Călăraşi. Se află la doar 14 kilometri de Călăraşi, reşedinţă de judeţ, accesul fiind posibil de pe DN 3B, ruta Călăraşi – Feteşti.
Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 2000, însă biserica datează din perioada 1936 – 1942, funcţionând ca biserică de mir (cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”) până când s-a luat hotărârea ridicării ei la actualul statut. Mănăstirea Libertatea şi-a luat numele de la satul în care se află, sat care iniţial s-a numit Brătianu.
Satul Brătianu a fost înfiinţat de ministrul Ion Brătianu, ajutat de doi fraţi, Vintilă şi Dinu. Cei trei au cuprins în satul lor 300 de gospodării şi apoi au împroprietărit ţărani care s-au mutat din toate regiunile istorice.
În 1936, se pune piatra de temelie a bisericii de mir, devenită mai târziu Mănăstirea Libertatea. Construirea bisericii a fost posibilă datorită preotului de atunci, ajutat financiar şi de locuitorii din sat.
Sfinţirea ei a avut loc în anul 1942, iar biserica a fost filia Parohiei Coslogeni (localitate învecinată) până în 1976, când comuniştii au strămutat oamenii din sat pentru a crea bazine legumicole. Astfel, biserica a fost părăsită şi tranformată în adăpost pentru animale.
Lucrurile s-au schimbat în bine după căderea regimului comunist în anul 1989. În 2000, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi-a dat acordul pentru înfiinţarea mănăstirii de maici de astăzi, adăugându-i-se hramul „Sfânta Treime”.
Biserica cea veche a fost reparată, fiind aproape o ruină, iar în jurul ei a fost adusă o obşte de măicuţe. Lucrările s-au terminat în 2003, an în care au fost executate şi picturile în frescă şi în care a fost şi resfințită. Un an mai târziu, au fost ridicate chiliile, din bunăvoinţa unui inginer.
Astăzi, Mănăstirea Libertatea are o obşte formată din puţin peste zece maici, activităţile lor fiind coordonate de o stareţă venită de la Mănăstirea Miclăușeni. Lăcaşul încă nu are locuri de cazare, însă se lucrează la acest aspect.
Cu toate acestea, cei ce vin să viziteze mănăstirea au la dispoziţie o masă caldă, dăruită cu toată dragostea de măicuţe. Lipsa chiliilor pentru cazare nu îi face pe credincioşi să nu vină, ba din contră, cu ocazia prăznuirii hramurilor curtea devine neîncăpătoare.
Mănăstirea Libertatea are în biserica sa mai multe fragmente din moaştele celor 14.000 de copii omorâţi de Irod la Ierusalim, părticele din moaştele Sfinţilor Părinţi, dar şi fragmente de la Sfinţii Focsa din Odessa şi Inochentie.
Interiorul bisericii mănăstirii este decorat cu icoane vechi și fresce care ilustrează scene biblice, realizate de artiști locali. Aceste opere de artă nu doar că înfrumusețează locul, dar sunt și o sursă de inspirație și profundă reverență pentru credincioși.
Mănăstirea organizează regulat evenimente religioase și zile de sărbătoare, la care participă atât comunitatea monahală, cât și credincioși din întreaga regiune. Aceste momente sunt oportunități de a celebra și de a se adânci în tradițiile ortodoxe, reînnoind legăturile spirituale și comunitare.