Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, face parte dintr-un ansamblu cunoscut sub numele de Meteore situat in campia Thesaliei. Viata monahala de aici dateaza inca din secolul al IX – lea, cand au fost atestate pesteri sapate de negura vremurilor in piatra si locuite de calugari veniti aici pentru rugaciune.
Peisajul este impresionant, avand in vedere ca aceste lacasuri sfinte sunt situate pe o campie, pietrele rasarite din pamanturile Thesaliei par a ne duce cu gandul la incercarea omului de a se apropia de Dumnezeu al carui lacas se considera a fi in ceruri. Hotelurile din Kalambaka va ofera o priveliste ce o veti purta de-a lungul intregii vieti in minte.
Datorita numarului mare de turisti, Meteorele se apropie de declin, comercializarea religiei ii deranjeaza pe calugarii care au venit aici de pe Muntele Athos in cautarea linistii atat de necesare rugaciunii. In zilele noastre dintr-un numar de peste 20 de manastiri, doar 6 mai sunt locuite (5 de calugari si 1 de maici), restul fiind parasite si lasate in paragina tocmai din cauza turistilor care le-au deranjat rugaciunea calugarilor, determinandu-i pe acestia din urma sa se retraga la Muntele Athos. Cu toate acestea Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia impreuna cu celelalte 5 manastiri reprezinta cel mai important centru monahal grecesc dupa Muntele Athos.
Manastirile care au ramas locuite sunt: Manastirea Marea Meteora, Manastirea Sfanta Treime, Manastirea de la Rusanu, Manastirea Varlaam, Manastirea Sfantul Stefan si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa. Celelalte manastiri chiar daca sunt lasate in paragina trebuie mentionate: Manastirea Sfantul Modest, Sfanta Manastirea Pantocrator, Sfantul Duh, Sfantul Nicolae Padova, Sfantul Dimitrie, Sfantul Antonie, Manastirea Caligrafilor, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Schitul Doumbiani, Manastirea Sfantul Grigorie, Sfantul Gheorghe Mandilas, Intampinarea Domnului, Ipsilotera, Manastirea Maicii Domnului.
Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, mai poarta numele si de Megalo Meteora si este cladita sub hramul Schimbarea la Fata. Ctitorul sau, Sfantul Atanasie, a fost alungat de pe Muntele Athos in urma invaziei piratilor. Asadar, in 1334 Sfantul Atanasie impreuna cu 14 calugari au inceput ctitorirea manastirii cunoscute astazi sub numele de Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia situata la 613 metri altitudine fata de nivelul marii. Cladirea manastirii ce in zilele noastre a ajuns la 10.000 de metri a fost extrem de anevoiasa. Cladirea urma sa ia nastere la mare inaltime si transportul materialelor de constructii era anevoios, chiar daca cu timpul s-au construit tunele prin stanca si chiar si scari sculptate in piatra, in acele vremuri materialele de constructii se aducea la destinatie cu ajutorul unui scripete.
De asemenea, hrana muncitorilor, dar si a calugarilor era transportata in acelasi fel. Chiar daca sfintii calugari au reusit prin rugaciune si munca sa isi poata asigura un nivel minim de hrana, contactul cu exteriorul si nevoia de materie prima din exterior era resimtita. Picturile din interiorul manastirii, gradina interioara, dar si muzeul ce gazduieste atat uneltele folosite de calugari pentru a-si procura hrana in timpuri stravechi, cat si craniile tuturor calugarilor ce si-au gasit sfarsitul in Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, fac deliciul publicului venit din toate colturile lumii pentru pelerinaj, dar mai ales din curiozitate. Craniile calugarilor se pot observa dispuse ordonat intr-o camera, iar turistii le pot privi de la o oarecare distanta uitandu-se printr-un hublou al usii ce strajuieste intreaga camera.
Drumul pana la Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, se poate face cu masina pana la un anumit punct, dupa care accesul oricarui tip de autovehicul este interzis. Asa ca va trebui sa mergeti pe jos pana la stanca pe care este cladita Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia. Abia de acum incepe greul pentru ca va trebui sa faceti fata urcusului de 250 de metri. Aveti de urcat circa 115 trepte abrupte sculptate in piatra si care pot fi alunecoase din cauza numarului mare de turisti ce le-au slefuit cu pasii lor. Va trebui de asemnea sa treceti prin culuoare sapate in stanca, iar ecoul de la acest nivel in mod sigur va va inspaimanta.
Dupa un drum lung si anevoios ajungeti in holul de intampinare al manastirii si s-ar putea sa aveti surpriza ca nu sunteti primiti. Prin 1994 cand in Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, erau multi calugari, turistii nu erau tocmai bine primiti de acestia, ba chiar multi turisti erau trimisi inapoi de unde au venit fie pentru ca nu erau imbracati adecvat, fie ca au facut un gest pe care calugarii nu l-au interpretat in mod favorabil. Asadar, vizitarea manastirii era o loterie, puteai fi bine primit sau puteai fi alungat chiar brutal, fiind impins pe scari.
Insa totul este de inteles, caci acesti oameni – calugarii – venisera aici pentru a-si petrece viata in post si rugaciune, departe de lumea exterioara. Comercializarea manastirii nu a fost dorita de acestia din urma, ei nu erau obisnuiti sa vada oameni din exterior si nu vroiau sa ii vada. Un barbat imbracat in pantaloni scurti era considerata o ofensa majora in fata lui Dumnezeu, o femeie cu un maieu mai decoltat, dar nu exagerat de decoltat sau o femeie cu pantaloni scurti primea din start tipetele calugarilor si era in mod sigur alungata. Multi dintre calugari au plecat, ceilalti s-au adaptat si acum gasim la intrare haine de unica folosinta pentru ca cei care nu sunt imbracati intr-un mod adecvat sa le poarte.
Orasul Kalambaka, care este situat in apropiere, este orasul pe care vi-l recomandam daca incercati sa gasiti cazare, limba romana se vorbeste ca la ea acasa, sunt foarte multi romani care si-au stabilit domiciliul aici. Veti fi intampinati in limba romana in majoritatea restaurantelor, hotelurilor si magazinelor. Daca doriti sa va cumparati suveniruri, va recomandam sa negociati cu comerciantii pentru ca puteti ajunge la reduceri de 90% din pretul initial, in plus comerciantii de aici adora sa negocieze si se vor simti jigniti in cazul in care nu doriti sa va tocmiti cu ei, ci le oferiti din start pretul pe care l-au cerut. Sa nu va mirati ca va privesc urat, pentru ca o fac tocmai pentru ca in conceptia lor tocmai i-ati sfidat si i-ati tratat ca pe niste inferiori de discount-urile carora nu aveti nevoie.
Manastirea Marea Meteora din Kalambaka, Grecia, este un fenomen al naturii si merita vizitata macar pana cand comertul si turismul cu orice pret nu isi pune o amprenta mult prea dureroasa asupra lacasului.