Manastirea Monte Cassino din Italia poate trece, cu usurinta, drept un giuvaier arhitectonic, mai ales ca, odata ce a fost restaurata, constructia a devenit si mai impresionanta decat a fost initial. In fapt, aceasta manastire a fost un model pentru structurile care aveau sa fie construite mai apoi, numai ca, din nefericire, din cauza asezarii sale, abatia Monte Cassino a fost jefuita si distrusa de nenumarate ori. In sfarsit, amplasata la sud de Roma, marea abatie Monte Cassino este asezata pe culmea muntelui Cassino, un deal stancos situat la numai 1,6 kilometri de oraselul cu acelasi nume si la 130 kilometri sud de Roma. Acesta este, daca vreti, locul unde a luat nastere Ordinul Benedictin. Manastirea Monte Cassino a fost intemeiata de Benedict de Nursia in anul 529, pe amplasamentul unui vechi loc de cult pagan.

Manastirea Monte Cassino1

Ba chiar, de-a lungul anilor, oamenii au asemuit aceasta decizie cu altele din istorie, cand s-a hotarat construirea unui lacas sfant crestin exact pe locul unor asezaminte pagane. Benedict a distrus chipul si altarul dedicat zeului Apollo, inlocuindu-le cu o biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, ce-i drept, cu o biserica mult mai frumoasa. Benedict a ramas la manastire pana la moartea sa, ocupandu-se indeaproape de toate datoriile sale, atat fata de oamenii simpli, cat si fata de Dumnezeu.

Mai tarziu, si anume in anul 784, pe mormantul lui Benedict a fost ridicata o noua bazilica, sfintita de papa Zaharia. Imediat dupa aceasta perioada, Monte Cassino din Italia a inceput sa se bucure de notorietate in randul oamenilor simpli, precum si in randul celor care isi doreau cu tot dinadinsul sa urmeze calea lui Dumnezeu in acest asezamant. De fapt, numarul mare al calugarilor si reputatia de care se bucura abatia pentru disciplina ei exemplara a atins apogeul sub Desiderius, care a ajuns staret in anul 1057.

Manastirea Monte Cassino11

Acesta a hotarat sa incredinteze lucrarile de reconstructie a cladirilor manastiresti unor artisti adusi din Amalfi, Lombardia si Constantinopol, staretul fiind aproape convins ca numai in aceasta maniera va reusi sa reconstruiasca manastirea in cel mai frumos mod cu putinta, sa ii confere caracterul unui loc cu totul si cu totul deosebit. Astfel, Lacasul a fost resfintit in anul 1071, sub pontificatul lui Alexandru al II- lea, insa, dupa aceasta data, manastirea a intrat in declin. A urmat o perioada neagra pentru Manastirea Monte Cassino, poate una dintre cele mai urate perioade din istoria lacasului sfant. Treptat, zidurile manastirii au inceput sa cada sub furia timpurilor, de altminteri, zbuciumate.

Citește și:  Spitalul Chris Hani Baragwanath: Obiective turistice Africa de Sud - Soweto

Din fericire insa, abatia a reusit sa ramana vie in constiinta oamenilor, chiar daca, pana la urma, nu fusese niciodata distrusa in totalitate. De pilda, doar curtile interioare succesive ale abatiei, cu arcade in stil doric, dateaza din anul 1515, fiindu-i atribuite lui Bramante. In fine, opera a lui Cosimo Fansaga, cea de-a patra biserica din acest amplasament a fost inceputa in anul 1649 si consacrata in anul 1727, de papa Benedict al XIII-lea.

Manastirea Monte Cassino111

Ceea ce turistii, care vor sa viziteze aceasta minunata abatie, trebuie sa stie este ca mormantul Sf. Benedict se afla intr-o cripta situata in sectiunea rasariteana a bisericii, iar transeptul din stanga adaposteste mormantul fiului lui Lorenzo de Medici, Pietro, al carui mormant este opera celebrului arhitect Antonio di Sangallo. Dupa anul 1866, cand au fost desfintate toate manastirile de pe teritoriul Italiei, aceasta a fost transformata in monument national, tocmai datorita frumusetii si importantei pe care a avut-o de-a lungul istoriei. Din pacate, ca aproape toate constructiile din Europa, si Manastirea Monte Cassino din Italia a fost pusa la grea incercare.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost distrusa in cele patru lupte care s-au dat pentru Monte Cassino, reconstructia durand peste 10 ani si fiind finantata de guvernul italian, sub deviza “unde si cum a fost”, astfel incat istoria si importanta monumentului sa fie pastrate pentru miile de pelerini care o viziteaza in fiecare an. In prezent, pe langa miile de pelerini si simplii turisti care viziteaza aceasta impresionanta manastire, constructia este considerata, in definitiv, un simbol al rezistentei si deopotriva al frumusetii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.