Manastirea Novodevici din Moscova este un exemplu remarcabil al unui complex monahal extrem de bine conservat, care reprezinta stilul baroc moscovit in arhitectura caracteristica sfarsitului secolului al 17-lea. In afara de arhitectura sa deosebita si de ornamentele sale decorative, aceasta manastire mai este caracterizata si de valoarea sa urbana. In acest complex sunt integrate natura politica si culturala a Kremlinului din Moscova.
Manastirea Novodevici din Moscova este strans legata de ortodoxia rusa, precum si de istoria Rusiei, in special in ceea ce priveste perioada dintre secolele 16 si 17. Manastirea Novodevici se afla in apropierea raului Moscova, in partea de sud-vest a centrului istoric al orasului Moscova. Manastirea si anexele sale sunt inconjurate de ziduri, iar zidurile sunt la randul lor imprejumuite de un parc imens. In partea de vest acest parc ajunge pana la raul Moscova, iar in partea de sud se afla o autostrada urbana. In acest parc se afla si un lac, a carui panorama este importanta pentru perceptia de ansamblu a manastirii.
Manastirea Novodevici din Moscova a fost fondata de Marele Duce Vasili III in anul 1520, pentru a marca eliberarea orasului Smolensk si reintegrarea sa in statul rus ce a avut loc in 1514. Aceasta manastire a fost inchinata Icoanei Maicii Domnului din Smolensk, cunoscuta si sub numele de “Hodigitria”. Manastirea Novodevici din Moscova este inconjurata de un zid inalt cu 12 turnuri, iar intrarile sale se afla in partea de nord si in partea de sud. Catedrala Smolensky, orientata pe directia est-vest, se situeaza chiar in centrul axei dintre cele 2 intrari. Complexul manastirii se afla pe un teren cu forma neregulata de patrat, care se intinde pe directia de la est la vest.
Originar din secolul al 16-lea, aspectul dominant al complexului a fost dat de stilul baroc moscovit, in secolul al 17-lea. Structura manastirii este impartita in 2 axe. Pe axa de la est la vest se afla Biserica Adormirii Maicii Domnului si Turnul Clopotnitei, iar axa de la sud la nord este definita prin 2 porti de intrare. Poarta de Nord este legata de Biserica Schimbarii la Fata, iar Poarta de Sud este legata de Biserica Fecioarei Maria. De asemenea, in apropiere de Poarta de Sud se afla si Sala de Mese si Biserica Sfantului Ambrozie. Turnul Clopotnitei, construit intre anii 1683 si 1690, are 72 de metri inaltime si este alcatuit din 5 niveluri. Acest turn este construit in stilul baroc moscovit, din caramida rosie, si este ornat cu elemente decorative din piatra alba. Manastirea include si cladiri rezidentiale si de servicii, majoritatea acestor cladiri aflandu-se de-a lungul zidurilor.
Catedrala Smolensky din cadrul manastirii a fost prima cladire construita din piatra a complexului, al carei arhitect a fost cel mai probabil un italian. Catedrala are 3 nave care se termina in 3 abside si este inconjurata de galerii pe doua niveluri si incoronata de 5 cupole. Peretii exteriori sunt tencuiti cu alb, iar interiorul este acoperit cu picturi murale pe o baza tempera (vopsea obtinuta prin amestecarea ei cu ou sau alte substante gelatinoase).
Tema principala a picturilor murale este Acatistul Maicii Domnului, iar stilul lor tinde catre cel clasic rusesc. Pe catapeteasma bisericii, decorata cu sculpturi poleite cu aur, se pot vedea icoane ce dateaza din secolele 16 si 17. Biserica Sfantului Ambrosie, Sala de Mese si camerele Irininskiye au fost construite din caramida, la sfarsitul secolului al 16-lea si inceputul secolului al 17-lea. Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost construita din caramida in stilul baroc moscovit, intre anii 1685 si 1687. Interiorul sau este pictat, iar pe catapeteasma sa se afla picturi ce dateaza din secolul 17 pana in secolul 20.
Manastirea Novodevici din Moscova a devenit una din cele mai respectate manastiri, caruia i s-au alaturat femei din familia tarului si cele din familii boieresti. Ea a fost numita “Novodevici” (care inseamna “Noua Fecioara Hodigitria”), pentru a se diferentia de Manastirea Inaltarii, numita Voznesensky Starodevici (care inseamna “Vechea Fecioara”) de la Kremlin. Aceasta manastire a fost folosita si drept resedinta alternativa a familiei tarului. De asemenea, atat aici, cat si la catedralele de la Kremlin, erau ingropati membrii dinastiei domnitoare din secolele 16 si 17. La sfarsitul secolului al 16-lea, aici a fost incoronat Tarul Boris Godunov, si in aceasta perioada au fost construite zidurile cu turnuri care inconjoara manastirea.
La sfarsitul secolului al 17-lea, a existat o perioada in care s-au construit noi cladiri. Printesa Sofia Alekseevna a locuit la Manastirea Novodevici din Moscova, in timp ce guverna Rusia, dupa moartea fratelui sau, Fedor. In acest timp, zidurile si turnurile au fost reconstruite, folosindu-se parti din zidaria veche, iar apoi fiind decorate cu coroane din caramida rosie ce reflectau stilul baroc moscovit. Cladirile mai vechi au fost, de asemenea, adaptate acestui stil. In catedrala manastirii erau ingropati membrii familiei tariste, in timp ce in cimitirul de langa catedrala erau ingropati nobilii si cetatenii de onoare. Intre anii 1898 si 1904, a fost infiintat un nou cimitir in afara zidului sudic, unde au fost inmormantati intelectuali rusi si personalitati politice si militare.
Dupa Revolutia din 1922, Manastirea Novodevici din Moscova a fost inchisa si a devenit Muzeul Emanciparii Femeilor. Mai tarziu a fost reorganizat ca Muzeu Istoric si al Artei al Manastirii Novodevici. Astazi, complexul este afiliat Muzeului Istoric de Stat al Kremlinului. Colectia expusa la Novodevici consta intr-un numar mare de obiecte valoroase si picturi, precum si o biblioteca foarte importanta, care contine o colectie de carti despre viata dinastiilor tariste si despre istoria tarii. Din 1980 manastirea este resedinta unui Mitropolit, iar in 1994 a fost redeschisa manastirea pentru calugarite din cadrul complexului.