Mănăstirea Orlat face parte din mănăstirile ridicate după Revoluţie, fiind situată la cinci kilometri de Săcel, judeţul Sibiu. Mai exact, se află la aproximativ 100 de metri de şoseaua ce leagă Sibiul de Sălişte şi este o mănăstire ortodoxă de maici. Se poate ajunge aici şi cu trenul, deoarece se află între gările Orlat şi Sibiel.
Mănăstirea a început să fie construită în anul 1992, primind binecuvântarea Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. A fost ridicată într-o poiană, la poalele unei păduri, unde oamenii o cunosc drept “punctul sub Teiuş”. Locul i-a aparţinut monahului Macarie Agachi, iniţial fiind un lăcaş pentru călugări. Zona în care este amplasată mănăstirea debordează de linişte, iar Muntele Făgăraş pare că o priveşte cu admiraţie, având grijă ca nimeni să nu îi strice frumuseţea.
După ce monahul Macarie s-a retras, Mănăstirea Orlat a intrat în grija Arhimandritului Sofronie Stelian Achim. Iniţial, s-au construit câteva chilii şi abia apoi a fost pusă piatra de temelie pentru biserica de zid.
Slujbele s-au ţinut într-un paraclis improvizat, făcut din lemn, iar din 1994 s-au ţinut în biserică, deşi nu era pe deplin terminată. Lucrările au continuat, fiind finalizate abia în anul 2000. Un an mai târziu, a fost sfinţită de PS. Visarion Rasinareanu, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Biserica de la Mănăstirea Orlat a fost construită din zid şi are planul în formă de cruce, stilul său fiind preluat de la bisericile din Moldova. Are cele patru spaţii tradiţionale, adică pridvor închis, naos, pronaos şi altar. Uşile de la intrare, precum şi catapeteasma au fost sculptate în lemn, iar în dreapta altarului, a fost amenajată o cameră pentru veștminte.
Turla bisericii este mare, în formă octogonală şi oarbă, fiind pusă pe naos şi realizată din lemn, îmbrăcată, ulterior, în tablă zincată. Pe pridvor, sunt alte două turle, de dimensiuni mai mici, care au formă hexagonală. Pictura a fost realizată între anii 1999 şi 2000, în frescă.
Mănăstirea Orlat este compusă, pe lângă biserica ce poartă hramurile Sfintei Treimi şi Bunei Vestiri, şi dintr-o clădire care adăposteşte chiliile, bucătăria, trapeza, pivniţa şi o cămară pentru alimente. Este o mănăstire simplă, dar frumoasă, care îşi primeşte cu drag pelerinii. Deşi aici vieţuiesc puţine măicuţe, ele sunt gata să sară în ajutorul oricui are nevoie de un sfat de suflet.
Pe lângă funcția sa religioasă, Mănăstirea Orlat este activă în comunitatea locală, oferind un refugiu spiritual, dar și sprijin social prin diverse activități comunitare organizate de maicile mănăstirii. Aceasta contribuie la conservarea tradițiilor ortodoxe și la promovarea valorilor creștine, jucând un rol important în viața spirituală a comunității din jur.