Mănăstirea Pârvești este o mănăstire ortodoxă de maici din satul Pârvești, comuna Costeşti a judeţului Vaslui. A fost inclusă pe noua listă a monumentelor istorice, realizată în anul 2004, alături de biserica de lemn şi de turnul-clopotniță.

Mănăstirea Pârvești a fost, mai întâi, un schit, ridicat în anul 1666 de către Apostol Talpeș, un vornic de poartă, Ioan şi Simion Popescu, nepoţii acestuia şi, respectiv, postelnicii de Bilăhoi. La începutul secolului al XIX-lea, biserica a fost reclădită de unul dintre moştenitorii ctitorilor iniţiali, care a reuşit să facă din schitul mic de călugări unul foarte mare – în jurul anului 1820, aici, vieţuiau nu mai puţin de 80 de monahi. De asemenea, în jurul bisericii au fost construite, în aceeaşi perioadă, câteva chilii şi anexe gospodăreşti.

Mănăstirea Pârvești a avut de trecut un prim obstacol în anul 1856, când Episcopia Huşilor a hotărât ca mănăstirea să fie administrată de un străin – în anii următori, câţiva zeci de călugări au plecat de la acest lăcaş religios, ca urmare a acestei decizii. Călugării care au rămas au reuşit să înfiinţeze o şcoală pentru copiii din sat şi din cele vecine, însă aceasta s-a desfiinţat atunci când a fost dată legea secularizării averilor mănăstireşti. Nu a fost ocolită nici de regimul comunist, care a transformat-o în biserică de mir, fiind una dintre filialele Parohiei Puntișani. A fost reînfiinţată în anul 1993 când a fost transformată în mănăstire de măicuţe.

manastirea-parvesti-vaslui.jpg

Biserica de lemn a Mănăstirii Pârvești a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Vaslui datorită arhitecturii sale populare, remarcându-se prin sistemul de boltire şi prin echilibrul armonios al volumelor. Biserica este compusă din toate cele patru încăperi tradiţionale şi are un pridvor închis, iar naosul şi pronaosul sunt delimitate de un perete. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei, fiind foarte înaltă.

Turnul-clopotniță al Mănăstirii Pârvești este şi el inclus pe lista monumentelor istorice. A fost ridicat atunci când a fost reclădită biserica actuală, adică la începutul secolului al XIX-lea. Este construit tot din lemn de stejar, iar scara interioară, la fel. Decorul şi structura sa (formă pătrată, cu 2 niveluri şi cu acoperiş piramidal) îl fac să fie un turn-clopotniță unic în Episcopia Huşilor. Cele două clopote pe care le are au fost făcute în anul 1819, respectiv 1827.

Ansamblul monahal de la Mănăstirea Pârvești cuprinde şi două corpuri de clădiri, în care au fost amenajate chiliile măicuţelor, stăreţia, bucătăria, trapeza şi paraclisul folosit pe timp de iarnă. Mănăstirea se mândreşte şi cu câteva obiecte de tezaur, cum ar fi icoanele şi piesele de mobilier, acestea din urmă fiind sculptate în tei şi pictate în ulei. Mănăstirea dispune şi de un fond de carte, unele volume având însemnările ctitorilor, însă acestea sunt la depozitul de carte veche al Episcopiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.