Cum orasul Quito din Ecuador a fost intemeiat de spanioli in anul 1530, acestia si-au dorit sa ridice si o biserica care sa reflecte intocmai maretia atat a orasului, cat si a planurilor lor, prin urmare, au construit Manastirea San Francisco, chiar si astazi, turistii putand vizita acest asezamant religios. Constructia bisericii propriu-zise a inceput in prima jumatate a secolului al XVI-lea, lucrarile fiind finalizate in anul 1605. E drept ca, in acele timpuri, constructia unui asemenea asezamant religios era una anevoioasa, insa necesitatea oamenilor de a-si manifesta credinta, precum si forta spaniolilor in a arata grandoarea orasului au dus, in cele din urma, la finalizarea lucrarilor.

Manastirea San Francisco din Quito1

Astfel, astazi putem spune ca Manastirea San Francisco este cel mai vechi asezamant religios din America de Sud, stilul arhitectonic fiind unul aparte, cu atat mai mult cu cat ne indreptam atentia spre constructiile ridicate dupa o buna bucata de timp. Manastirea din Quito, Ecuador ii este dedicata Sfantului Francisc de Assisi si include o biserica, si-anume cea a carei constructie a inceput in prima jumatate a secolului al XVI-lea, si mai multe capele. Si bineinteles ca se afla si cateva locuinte destinate celor care vor sa urmeze o alta cale, decat cea obisnuita tuturor, o cale care duce catre Dumnezeu.

Inca de la intrare, pe fatada simpla, dar cu un stil arhitectonic inconfundabil, rupt parca din acele vremuri, sta gravat cordonul de sfoara al Sfantului Francisc, undeva deasupra marii ferestre. Si daca tot vorbeam despre stilul arhitectonic inconfundabil, aparte, trebuie sa mentionam faptul ca Manastirea San Francisco este un exemplu veritabil al asa numitei „Scoli baroc din Quito”, o combinatie de arta spaniola si italiana, flamanda, maura si indigena. Tocmai acest amestec artistic ii confera Manastirii San Francisco un aspect aparte, oarecum diferit de restul constructiilor ridicate dupa aceasta perioada sau chiar in acea perioada.

Manastirea San Francisco din Quito11

Numai ca atentia turistilor le va fi imediat furata de o sculptura formidabila, si-anume de cea a Fecioarei cu Aripi, una dintre putinele opere religioase, de o mare importanta din America Latina, ce poarta trasaturile asemanatoare populatiei indigene. Interesant este ca aceasta impresionanta sculptura arata exact contrariul celor speculate, trasaturile sculpturii fiind ale populatiei indigene si nicidecum ale conchistadorilor europeni.

Mai mult decat atat, turistii care aleg spre vizitare Manastirea San Francisco pot vedea, in biserica, mormantul unui cioplitor in piatra, mai precis a unui localnic, pe nume Cantuña, acesta fiind cel care a construit capela din vecinate. Numai ca nu mormantul in sine este interesant de vizitat, ci cu adevarat fabuloasa este legenda care s-a format in jurul acestui localnic. Se spune ca localnicul Cantuña se temea ca nu avea sa termine capela, iar diavolul si-a facut aparitia ca-l va ajuta s-o termine, desigur, in schimbul sufletului sau. Cantuña a acceptat oferta diavolului, urmand ca, in cele din urma, sa-i ofere sufletul in schimbul finalizarii capelei.

Manastirea San Francisco din Quito111

Astfel, lucrarile la capela au fost terminate, insa Cantuña a lasat o piata deoparte. Cand diavolul a revenit, acea piatra l-a salvat pe Cantuña din ghearele diavolului, care ii voia sufletul. In sfarsit, acesta nu este singurul aspect interesant legat de Manastirea San Francisco din Quito, Ecuador. Piata din fata bisericii, si anume Plaza de San Francisco, cum este numita in limba spaniola, are o inclinatie mai mult decat bizara. Fenomenul a fost indelung dezbatut de cercetatori, aceasta pana cand arheologii au descoperit, prin sapaturile facute, ca manastirea fusese, de fapt, construita pe un stravechi templu incas. Se mai presupune ca acest sit a fost folosit in acelasi scop, mai cu seama, cu scop religios si de incasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.