Ascunsa parca la marginea orasului Valencia din Spania, Manastirea San Miguel de Los Reyes este un complex de cladiri splendid, asupra caruia inca dainuie o boare de mister, ramasa de peste anii care au trecut necontenit. Situat in apropierea cartierului latino-american Els Orriols, complexul religios se deschide spre o piata uriasa si tihnita, aratand importanta pe care candva o avea. Ceea ce impresioneaza cu adevarat este superba fatada a manastirii realizata in stil renascentist.
Intrarea imensa este decorata cu siruri duble de coloane, fiind protejata de turnuri crenelate, de asemenea, frumoase. Palmierii uriasi par ca redau echilibrul turnurilor crenelate, integrandu-se in peisajul renascentist mai bine ca oricand. Fondata undeva prin secolul al XVI-lea de mesterul pietrar Alonso de Covarrubias, unul dintre primii arhitecti care au reusit sa faca o trece lina de la stilul gotic, desuet si neconform cu stilul specific vremii, la cel renascentist italian.
Construita pe terenul unei manastiri ce apartinea Ordinul Cistercian, cam din secolul al XIV-lea, Manastirea de San Miguel de Los Reyes a fost ridicata pentru un alt ordin, si anume cel al Ieronimitilor, care era, de cele mai multe ori, pus laolalta cu o parte a nobilimii si a monarhiei. Initial, acest complex religios de cladiri a fost ridicat pentru a servi drept centru de invatamant religios si cultural. In sfarsit, odata ce pasim in frumoasa manastire din Valencia, dupa ce am admirat indelung fatada, vom putea vedea interiorul din secolul al XVII-lea.
Cupola, ornamentele in mai multe culori, realizate din piatra, si altarul din secolul al XVIII-lea, precum si aripile dinspre miazazi si miazanoapte dau nastere unui cadru magistral, desprins parca din marile catedrale ale lumii. De pilda, veche aripa de miazazi, ce protejeaza o curte interioara, la fel, superba, are doua galerii suprapuse, peste care dainuie mai multe arcade, aceasta fiind unul dintre cele mai bine realizate parti ale Manastirii San Miguel de Los Reyes.
Mai mult, aceasta aripa reprezinta intocmai stilul renascentist valencian. Tot intre peretii complexului religios se afla si cateva sali de lectura, precum si o impresionanta colectie de carti, care in prezent constituie obiect de cercetare pentru multi specialisti. Complexul religios din Valencia nu este o fantoma a manastirii cisterciene Sant Bernat de Rascanya, asa cum s-ar putea crede, ci o capodopera renascentista, in prima instanta, italiana, iar apoi valenciana prin imbinarea influentelor arhitectonice. Dincolo de toate aceste detalii, pentru unii oameni, aceasta manastire are si o semnificatie aparte, frumoasa sau nu.
Un jurnalist scria candva ca Manastirea San Miguel de Los Reyes are „un trecut pestrit” si acesta cuprinde „si momentul in care a adapostit prizonierii politici ai lui Franco”; e posibil, deci, ca centrul religios si cultural de invatamant sa fi reprezentat mai mult de atat, insa chiar si asa, ramane o capodopera arhitectonica ce inca mai pastreaza din vremurile care au pus de mult. Numai ca, din nefericire, in perioada in care a functionat ca inchisoare pentru detinutii politici ai lui Franco, manastirea a trecut printr-o serie de modificari care i-au stirbit din frumusetea originala. Cu toate acestea, acea boare de mister, ce invaluie fiecare parte a manastirii, inca se mai simte astazi.