Mănăstirea de rit ortodox Sfântul Simion Stâlpnicul este amplasată în cartierul Gai din municipiul Arad.

Ansamblul a fost ridicat în perioada 1760 – 1762, la iniţiativa episcopului Sinesie Jivanovici, lucrările fiind realizate de meşterul arădean Egidius Ioanovici. Complexul constă dintr-un ansamblu de clădiri având forma literei „U”, construit în stil baroc, care includea reşedinţa episcopului (conac), biserica şi anexele.

Biserica datează din secolul al XVIII-lea, iar conacul a fost ridicat pe latura de nord a acesteia, formând un corp comun. Pereţii interiori ai bisericii au fost repictaţi de mai multe ori de-a lungul timpului. Picturile de pe iconostasul original, realizate în anul 1767 de către artistul plastic Ştefan Teneţchi, pot fi admirate în muzeul din cadrul mănăstirii.

În anul 1986, în partea de sud a conacului, a fost strămutată biserica de lemn Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Seliştea de Mureş, comuna Petriş. Anexele gospodăreşti din jurul curţii au suferit modificări importante în ultima sută de ani.

Complexul de clădiri a funcţionat pentru mai mult de douăzeci de ani ca sediu al episcopiei ortodoxe, apoi a servit ca reşedinţă de vară a episcopiei.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, lăcaşul de cult a deservit comunitatea ortodoxă din Gai, iar ulterior aşezarea monahală a fost părăsită până în anul 1955, când aici s-a înfiinţat o mănăstire ortodoxă de maici, care funcţionează şi în prezent.

În ciuda apropierii de agitația urbană, Mănăstirea Sf. Simion Stâlpnicul este un loc unde liniștea predomină. Grădinile mănăstirii, bine întreținute, oferă un refugiu pentru cei care caută momente de liniște și introspecție, departe de ritmul rapid al vieții cotidiene.

Pe lângă activitățile religioase, mănăstirea organizează diverse evenimente culturale și sociale, consolidând legătura dintre comunitatea monahală și cea laică. Acest angajament față de comunitate subliniază rolul mănăstirii nu doar ca loc de rugăciune, ci și ca centru de coeziune socială și culturală în cartierul Gai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.